Is zwemmen een alternatief voor hardlopen?

Er zijn heel veel mensen die met heel veel plezier iedere dag een uur hardlopen. Er zijn heel veel mensen die iedere dat met een hartgrondige hekel hun sportschoenen aantrekken om een rondje te gaan hardlopen. Voor die laatste groep is er een oplossing. Zwemmen. Zwemmen is hardlopen zonder te zweten. Klinkt goed of niet. Zwemmen is overigens ook een goede sport voor de eerste groep mensen, maar we zullen eerst kijken naar de groep mensen die een hekel aan hardlopen heeft.

En voor die mensen is zwemmen een heel goed alternatief. Het eerste voordeel is dat je aan het sporten bent en dat er geen druppel zweet bij komt kijken. Echt hijgen is er ook niet bij, maar calorieën verbranden, dat gebeurt zeker! Het klinkt misschien wat te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo. Stel dat je een gewicht hebt van 75 kilo en je gaat een uurtje baantjes trekken dan verbrand je al snel 425 calorieën. Doe dat 7 dagen in de week en je hebt bijna een kilo vet verbrand. Daar komt geen druppeltje zweet bij kijken.

 

Hardlopen-of-zwemmenRelatief gezien is dat niet veel. Er zijn andere workouts die veel meer calorieën helpen te verbranden. Met hardlopen verbrand je relatief veel meer energie. Maar dat heeft als keerzijde dat dit veel meer van je lichaam vraagt dan wanneer je bijvoorbeeld gaat zwemmen.

Hardlopen is een sport waarbij er heel veel kracht op je gewrichten wordt uitgeoefend. En daar moeten je gewrichten maar tegenkunnen. Vaak komt het voor dat mensen die fysiek niet in een goede conditie zijn, beginnen met hardlopen. Het komt regelmatig voor dat deze mensen er al vrij snel weer mee stoppen omdat ze het of te zwaar vinden, of omdat ze erge blessures krijgen. Natuurlijk is de wereld niet opgedeeld in mensen die wel hardlopen en de mensen die zwemmen, maar we gebruiken hardlopen even als voorbeeld omdat dit een populaire manier is om gewicht te verliezen.

Bij zwemmen is dit veel minder. In de eerste plaats komt dit omdat er simpelweg veel minder kracht op de gewrichten uitgeoefend wordt. Bij iedere stap die je zet krijgt je lichaam in zekere zin een klap. Je hele gewicht moet door de gewrichten in je botten worden opgevangen. Bij zwemmen is dit veel minder het geval en is daardoor ook minder blessuregevoelig.

Klik hier om mijn nieuwsbrief te ontvangen!

Daarnaast worden er tijdens het zwemmen ook veel meer spieren gebruikt. Je lichaam gebruikt zeg maar meer “motoren” om zich voort te bewegen. Ook dit draagt eraan bij dat zwemmen tot minder blessures lijdt.

Natuurlijk moeten hier wel even een paar kanttekeningen bij geplaatst worden. In de eerste plaats, ook met zwemmen kun je veel energie verbranden. Gevorderde zwemmers die bijvoorbeeld borstcrawlen of in vlinderslag zwemmen. Als je een uur zo zwemt verbrand je ook dik 1000 calorieën in het uur en je moet hard lopen om dat te evenaren. (Ongeveer 1 uur op met een snelheid van 13 kilometer per uur.) Met andere woorden, zwemmers zijn geen softies of iets dergelijks.

Het is zo dat je met zwemmen minder calorieën verbrand, maar het heeft wel een ander mooi voordeel. Door te zwemmen train je praktisch al je spiergroepen. Als je gaat hardlopen dan train je maar een paar spiergroepen. Niet dat dit verkeerd is, maar als je een mooi afgetraind lichaam wilt krijgen dan is zwemmen absoluut een aanrader.

Maar als je echt gaat zwemmen voor de spieren dan praten we wel over een ander soort zwemmen. Of in ieder geval een andere slag. We hebben het dan over mensen die goed kunnen zwemmen en op z’n minst borstcrawlen of liever nog, in vlinderslag zwemmen. Dat is behoorlijk zwaar, maar de resultaten zijn er ook naar. 1000 calorieën per uur verbranden, dat is heel veel. En als je een goed dieet aanhoudt dan bouw je ook een lekkere spiermassa op.

Persoonlijk, al zijn er veel meer mensen die dat ook vinden, ben ik een voorstander van op deze manier spieren opbouwen. Het is naar mijn mening een gezondere manier en zorgt voor mooiere duurzamere resultaten. Trainen met gewichten levert ook een groei van de spiermassa op, maar je forceert veel eerder je spieren waardoor dat je eerder blessures krijgt en of spieren op een andere manier gaan groeien.

Om een lang verhaal samen te vatten. Of je nu een beginnende sporter bent die af wil vallen of een gevorderde sporter die een mooie hoeveelheid spieren op wil bouwen, voor beide groepen is zwemmen een gezond alternatief. Ik zou zeggen probeer het een aantal keer. Je zult niet zo snel resultaten zien als bij hardlopen het geval is, maar de resultaten zijn wel duurzamer en, naar mijn mening, beter voor je lichaam. Dus als er ergens in jouw buurt een zwembad zit, kan ik het je absoluut aanraden om het eerst een te proberen, bijvoorbeeld met een tienbadenkaart en als het bevalt een abonnement af te sluiten!

2 reacties op “Is zwemmen een alternatief voor hardlopen?

 1. Diana, leuk artikel.

  Ik heb wel een aantal kanttekeningen.

  Je stelt dat je met zwemmen lekker aan het sporten bent zonder dat je een druppel zweet. Ik denk dat je genoeg zweet bij het zwemmen, alleen merk je daar niets van. Je was immers toch al nat. Uit ervaring weet ik dat je na het zwemmen nog behoorlijk kunt na zweten van de inspanning.

  Ook stel je dat echt hijgen er ook niet bij is. Moet je dan wel hijgen bij hardlopen? Als je dat moet doen, bij welke sport dan ook, dan ga je te hard en heb je je ademhaling niet goed onder controle. Het is mijn ervaring dat zwemmen heel effectief is om je ademhaling onder controle te krijgen. En reken maar dat je hijgt als je hard zwemt terwijl je niet juist ademt.

  Tot slot, het lijkt mij niet erg productief als je gaat zwemmen voor spieren. Opbouwen van spieren gaat het meest effectief met trainen met zware gewichten. Zwemmen maakt de spieropbouw ook niet meer duurzaam dan met fitness, het gaat gewoon langzamer.

  Verder staan er volgens mij heel veel waarheden in. Zwemmen vind ik een hele mooie aanvulling voor andere sporten.

  • Ha Peter,

   Natuurlijk heb je wel gelijk. Het artikel is soms wat prikkelend geschreven. Maar de kern ervan is zeker wel waar denk ik. Over spieren ben ik het niet helemaal met je eens. Als je op de juiste manier met gewichten traint is dat best goed. Maar je ziet te vaak dat mensen zich overtillen. Dat risico heb je met bijv. zwemmen veel minder.

   Groeten,

   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>