Zwanger? Je kind krijgt een beter afweersysteem door Vitamine A.

Als je zwanger bent wil ik je natuurlijk eerst feliciteren. Zwangere vrouwen moeten goed eten en dat weet je natuurlijk allemaal best. Groene smoothies dragen bij aan voldoende essentiële voedingsstoffen. (Let er wel even op dat je niet teveel groene smoothies met veel oxaalzuur binnen krijgt). Dat weet je waarschijnlijk ook wel, en anders bij deze. Wist je ook dat het eten van voldoende vitaminen de rest van je leven van je kind kan bepalen?

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van vitamine A heel belangrijk is voor vrouwen die zwanger zijn. Als het embryo genoeg vitamine A binnen krijgt heeft het kind later beter ontwikkelde lymfeklieren en daardoor weer een beter afweersysteem. Het onderzoek toont aan dat wanneer de moeder te weinig vitamine A binnen krijgt de lymfeklieren zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Dit heeft blijvende gevolgen. Als een zwangere vrouw dus niet genoeg vitamine A binnen krijgt, zal de weerstand van het kind dus nooit optimaal worden. Dat is best wel iets om rekening mee te houden als je zwanger bent. De onderzoekers deden hun onderzoek op muizen en zijn er vrijwel zeker van dat deze resultaten ook op mensen toepasbaar zijn.

In de lymfeklieren worden de aanvallen tegen ziekteverwekkers gecoördineerd. Als een ziekteverwekker voor de eerste keer ons lichaam binnenkomt wordt deze aangevallen en onschadelijk gemaakt. Dat is een leuk systeem, maar ons lichaam vindt dat te simpel. Aangezien iedere ziekteverwekker weer anders is, moet daarvoor een aparte “aanvaller” voor gemaakt worden. Het proces om uit te vinden hoe een bepaalde bacterie moet worden bestreden kost tijd. En tijd is soms schaars bij een infectie.

Daarom slaat het lichaam een kopie op van de aanvaller van de bacterie. Deze kopie wordt opgeslagen in de lymfeklieren. Als dezelfde bacterie de volgende keer het lichaam binnendringt, hoeft de opgeslagen aanvaller alleen nog maar even gekopieerd te worden en zo staat er binnen mum van tijd een “leger” op de been.

Nou goed. Vitamine A zijn dus belangrijk tijdens de zwangerschap. Om je even een idee te geven vind je hieronder een lijstje met groenten die rijk zijn aan vitamine A zodat je deze in je groene smoothie kunt verwerken.

  • Andijvie
  • Spinazie
  • Wortelen
  • Venkel
  • Sla
  • Selderij

Als je zwanger bent is het goed om te kijken naar het aantal oxalaten die een groente bevat. Spinazie Sla en andijvie scoren hier vrij hoog op. Je kunt best een keer een smoothie drinken met deze groenten, maar probeer om een smoothie met venkel, wortels en bijvoorbeeld wat kruiden (ook vitamine A bommen) dominant te laten zijn.

Heb jij de onderstaande recepten al? Tijdelijk krijg gratis een dvd met de Fat Burning Workout
Klik hier voor meer informatie!
groene smoothie aanbieding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>