Wat zegt de glykemische index over suikers?

Suiker is niet goed voor je en je wordt er dik van. Natuurlijk, een beetje suiker op een dag is wel goed voor je, daar is niets mis mee, sterker nog je hersenen hebben het nodig, maar over het algemeen is suiker gewoon slecht voor je. Suiker vind je vaak apart vermeld op de voedingswaardentabel van een product, maar in principe delen we suikers gewoon in onder koolhydraten.

Koolhydraten kunnen we onderscheiden in twee vormen. De eenvoudige en de complexe koolhydraten. Suiker is een eenvoudig koolhydraat. Dat betekent dat de chemische structuur niet heel moeilijk is. Als je koolhydraten voor zou stellen als legoblokjes dan zou suiker twee legoblokjes op elkaar zijn. Heel erg simpel.

Wat maakt dat nou uit zou je denken, of een koolhydraat complex of eenvoudig is. We weten toch allemaal dat suiker slecht voor je is en dat je er dik van wordt? Dat is absoluut waar, maar niet alle suikers zijn hetzelfde, iedere koolhydraat, en dus ook iedere suiker, heeft zijn eigen glykemische index. Deze index houdt in dat iedere koolhydraat een getal krijgt. Hoe groter het getal hoe sneller het koolhydraat wordt opgenomen in je bloed.

Nu zal je bij jezelf denken, wat maakt dat nou uit? Dat zal ik je vertellen. Het maakt heel veel uit als je af wilt vallen. Kijk, koolhydraten worden in ons lichaam omgezet naar glucose, glucose is een simpele vorm van suiker. Die suiker komt in ons bloed. De verhouding tussen de hoeveelheid bloed en de hoeveelheid suiker noemen we de bloedsuikerspiegel. Er is altijd een beetje suiker nodig om ons lichaam normaal te laten functioneren, maar als deze waarde te hoog wordt dan gaat ons lichaam insuline aanmaken om de hoeveelheid suiker omlaag te brengen.

En daar zijn 2 dingen gevaarlijk aan. In de eerste plaats wordt de suiker, of beter gezegd glucose, in ons lichaam opgeslagen als vet. Dus als je wilt afvallen is het heel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je niet teveel suikers eet. Deze suikers worden namelijk opgeslagen als vet (als je er teveel van eet dus).

Daarnaast is er nog een probleem. Ons lichaam is ingericht om een bepaalde hoeveelheid suikers te verwerken. Maar in onze samenleving eten we heel veel lege koolhydraten (lege koolhydraten zijn suikers met een hoge GI waarde, die dus snel in je bloed worden opgenomen). Het probleem hiermee is dat het zoveel is, dat ons lichaam het (bijna) niet meer aankan. Het blijft insuline produceren om de grote hoeveelheid suiker af te voeren. Maar hoe meer suiker je eet, hoe meer insuline er geproduceerd moet worden. En op een gegeven moment dan werkt het lichaam niet meer. Er is resistentie tegen insuline opgetreden en het lichaam kan zelf niet genoeg insuline meer maken. Er is dan sprake van Diabete type II. Steeds meer mensen in onze samenleving lijden hieraan.

Sorry voor het lange en technische verhaal. Ik hoop dat je het allemaal een beetje hebt kunnen volgen. In ieder geval is het belangrijk om te onthouden dat als je suikers eet, dat je dan suikers moet eten met een lage glykemische waarde. Deze suiker wordt namelijk veel minder snel in je bloed opgenomen en je lichaam zal dan ook veel minder moeite hebben om dit overschot aan suiker af te voeren. Met andere woorden er hoeft niet, of er hoeft geen insuline aangemaakt te worden om teveel suiker als vet op te slaan. Dit heeft dan ook weer gelijk twee voordelen. In de eerste plaats je wordt niet dikker en in de tweede plaats is er geen, of in ieder geval veel minder, het gevaar van Diabetes-II.

Hoe herken je producten met een hoge of lage glykemische waarde? Dat is natuurlijk belangrijk om te weten. Je kunt het opzoeken in een tabel, op het internet staan vrijwel alle producten met vermeld met hun glykemische waarde, maar in de praktijk is dat natuurlijk niet praktisch. Je gaat immers niet naar de supermarkt met een dikke glykemische index.

Daarom is er een grof onderscheid te maken. De meeste gezonde producten hebben en lage glykemische waarde. Dat is een beetje een makkelijk antwoord, maar ik zal het uitleggen. Fruit is een product waar best wel veel suiker in zit. Maar het is een gezond product en het is niet bewerkt. Daarom heeft veel fruit een lage glykemische waarde. Een sinaasappel heeft bijvoorbeeld een glykemische waarde van 40. Zet dat maar eens tegenover een blikje cola, of nog erger: Red Bull, dat heeft een waarde van dik boven de 90.

Pas ook op met bijvoorbeeld graanproducten. Die lijken gezond en dat zijn ze ook, maar dan wel de volkorenvarianten. Witbrood heeft een veel hogere glykemische waarde dan bijvoorbeeld volkorenbrood. En stokbrood is helemaal erg. Dat stipt een waarde van 95 aan.

Moraal van het verhaal. Suikers zijn niet per definitie slecht. Je lichaam heeft een beetje aan suikers nodig om zich te onderhouden. Teveel suikers in ons bloed lijden tot vet, en op lange termijn lijdt dit tot Diabetes-II. Suikers met een lage glykemische waarde worden minder snel in ons bloed opgenomen en daardoor blijft onze bloedsuikerspiegel stabieler. Hierdoor krijgen we wel suikers binnen, maar vermijden we teveel suikers en de daaraan gerelateerde productie van vet.

Zo, dat was een lang verhaal. Ik heb even geaarzeld om het te publiceren omdat ik niet zeker weet of ik het wel duidelijk uit kan leggen. Maar als je nog vragen hebt, opmerkingen of iets anders, laat het gerust even weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>