Wat doet de avocado met je?

Gisteren schreef ik op dit blog om gezonde vetten aan je groene smoothie toe te voegen. Nu kun je inderdaad heel goed kokosolie gebruiken om je groene smoothie gezonder te maken, maar in Nederland is dit soms nog wel een lastig te verkrijgen en daarom bespreken we in dit artikel een andere mooie vrucht, die heel veel gezonde vetten huisvest. De avocado.

De avocado bevat veel mineralen en vitaminen, maar daar gaat het nu even niet om, we bespreken nu het vet van de avocado. Dit vet heeft namelijk een aantal bijzonder goede eigenschappen. In de eerste plaats bevat dit vet een olie die het goede cholesterol versterkt en het schadelijke cholesterol tegen gaat. Onze bloedbaan blijft zo beter vrij van verstoppingen en dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

De avocado biedt een zekere bescherming tegen kanker. De avocado bevat namelijk veel Omega-9 vetzuren die ervoor zorgen dat onze cellen zich beter, met minder kans op beschadigingen, kunnen delen.

Om maar even verder te gaan met de Omega-vetzuren, de avocado heeft de andere 2 belangrijke familieleden ook in zich. Het gezonde Omega-3 vetzuur dat het zenuwstelsel en het hart ondersteunt vind je redelijk veel in een avocado. Ongeveer 165 milligram per avocado. Een beetje jammer is het dat avocado’s niet bijdragen aan een gezonde verhouding Omega-3/Omega-6. Er zit namelijk 2000 milligram van (het op zich niet ongezonde) Omega-6 vetzuur in een avocado. Je zult dus nog wel wat vis moeten eten om tot een goede balans te komen.

De vetten in een avocado hebben nog een gezonde eigenschap. Ze laten je meer calorieën verbranden. Ja, vet helpt je om calorieën te verbranden. Je wordt dus slanker door (gezond) vet te eten. Hoe zit dit? In een avocado zit een vetzuur dat ervoor zorgt dat je stofwisseling tijdens je slaap sneller gaat. Dus als je rust worden de calorieën die je tijdens die dag hebt binnen gekregen sneller verteerd.

Er zijn dus genoeg redenen om een avocado aan je smoothie toe te voegen. Zorg er echter wel voor dat je een goede en rijpe avocado te pakken krijgt. Anders komen veel van de gezonde vetten niet vrij in je smoothie. In Nederland zijn avocado’s meestal nog niet rijp als ze in het schap liggen. Daarom moet je goed kijken of ze nog wel rijp zullen worden. Het beste is om heel zachtjes in een avocado te knijpen, je merkt dan gelijk of de vrucht zacht is. Is hij zacht, dan kun je hem gerust inladen.

Een reactie op “Wat doet de avocado met je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>