Waarom dat u de “Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid” rustig kunt negeren!

Eigenlijk kent iedereen het wel. Op iedere verpakking met voeding staat het. De Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid en dan volgt een voedingscomponent waar we een X aantal gram per dag van binnen moeten krijgen, of mogen krijgen. Maar daar is nog wel het een en ander op aan te merken. Het gaat hier altijd om gemiddelden.

Dat kan ook niet anders, want ieder mens is uniek. Ieder mens verteert zijn voedsel op een andere manier en ieder mens heeft andere hoeveelheden voedsel nodig. Maar hoe de “Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid” is samengesteld daar zijn nog wel wat vraagtekens bij te stellen. Over het algemeen wordt er niet gedifferentieerd. Dus er wordt alleen aangegeven hoeveel een mens per dag binnen zou moeten krijgen.

Maar hoe oud is dat mens dan? Is het een man of een vrouw? Zo ja, is die vrouw in verwachting, herstelt ze van een ziekte? Is het een man? Wat voor werk doet hij dan? Werkt hij bij een bank of in de bouw? Het zijn allemaal vragen die er nogal toe doen als je richtlijnen opstelt met wat mensen per dag binnen zouden moeten krijgen.

Soms dan kom je iets van een verbetering tegen. Op sommige verpakkingen wordt gedifferentieerd naar sekse of naar leeftijd. Dat is een beetje overdreven, er wordt onderscheid gemaakt tussen volwassenen en tussen kinderen. Maar wat zegt dat precies? Gaat het hier om een kind van pak ‘m beet 4, of een van 8? En zien de opstellers van de “Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid” een kind van 15 ook als een kind? Of is dit alweer een volwassene? Dit zijn een aantal vragen die je kunt stellen bij een standaard als de “Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid”. Het is natuurlijk meer dan logisch dat je een kind dat in de groei is meer voeding tot zich moet nemen dan een kind van 8.

Maar zelfs als je al deze factoren, die een grote onnauwkeurigheid veroorzaken buiten beschouwing zou laten, dan is er nog steeds wel het een en ander op de DAH aan te merken. En dat ik niet alleen, dat doet ook een Engelse Hartstichting. Zij brachten er een rapport over uit.

In het rapport stellen zij dat er een aantal problemen zijn die opgelost hadden kunnen worden. In de eerste plaats vinden zij dat het probleem van de onnauwkeurigheid in ieder geval een beetje had ondervangen kunnen worden door bandbreedtes in te stellen. In plaats van zomaar een vast getal op te schrijven zou het volgens de Britten beter zijn om een ondergrens aan te geven, een adviesniveau en een maximum.

Een ander probleem dat het Engelse Heart Forum aan de kaak stelt is op zich wel grappig. In Engeland maken ze ook af en toe onderscheid tussen de DAH voor kinderen en de DAH voor volwassenen. Op producten die duidelijk voor kinderen zijn bedoeld wordt dan inderdaad de DAH, of in het Engels de GDA, vermeld, maar in kleine lettertjes staat er dan onder dat deze aanbeveling voor volwassenen geld. Wat natuurlijk een beetje onzinnig is op een product wat voor kinderen bedoeld is.

Dan is er nog zo iets wonderlijks met die Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid. Soms zie je op een pak staan dat een product per 100 gram of per 100 milliliter zoveel vet bevat enzovoort, maar soms zie je het ook staan per hoeveelheid je het consumeert, de Engelsen noemen het “Per Serving”. Maar hoeveel is zo’n serving dan en ben je een asociale vreetzak als je dat 2 keer consumeert? Ben je dan onverantwoord bezig? En waar bemoeit zo’n fabrikant zich eigenlijk mee?

Als je het zo allemaal bij elkaar optelt dan is er denk ik voldoende reden om de DAH een beetje links te laten liggen. Ieder mens is verschillend, ieder mens heeft andere soorten voeding nodig. Natuurlijk is het best leuk dat er wordt geprobeerd om iets van een richtlijn aan te geven, maar deze richtlijn is zo volslagen onnauwkeurig dat je er wat mij betreft heel verstandig aan doet om deze richtlijn gewoon lekker links te laten liggen en je gezonde verstand te gebruiken.

Want daar is wat het altijd op neer komt. Je kunt je helemaal suf rekenen aan richtlijnen en modellen om zo je ideale hoeveelheid voeding binnen te krijgen, maar in de praktijk werkt het niet zo. Je lichaam vertelt zelf heel duidelijk wanneer het voeding nodig heeft. En natuurlijk is het goed om een beetje op te letten dat je voldoende eiwitten en niet teveel suiker binnen krijgt, maar iedereen met een beetje gezond verstand zal dat moeten lukken toch?

En trouwens, op heel veel producten wordt de DAH niet vermeld. Denk bijvoorbeeld aan groenten en vlees. En ontstaan daar problemen mee? Weet iedere consument hoeveel van wat er in zijn biefstukje zit? Waarschijnlijk niet? Is dat een probleem? Nee. Dus neem de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid voortaan maar met een korreltje zout, en luister naar je lichaam en je gezonde verstand. Die zitten over het algemeen dichter bij de waarheid!

Heb jij die 10 heerlijke groene smoothie recepten al gedownload? Je vind ze hier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>