Is vruchtensap slecht voor je?

Is vruchtensap slecht voor je?

Verwarring en paniek alom. De directrice van een basisschool in Dagenham, Groot-Brittanie, heeft de euvele moed gehad om vruchtensap te verbannen van haar school. Boze ouders die zeggen dat er niets van de uitspraken van de directrice klopt. Nu is het niet de eerste keer dat vruchtensap in opspraak komt, de directrice zal het ook niet zelf verzonnen hebben.

Nu is dit wel een belangrijk onderwerp om even bij stil te staan. In “onze” groene smoothies worden immers ook vruchten(sappen) verwerkt. En als vruchtensap schadelijk of ongezond is, zijn onze smoothies dan ook niet stiekem ongezond? Laten we eerst eens kijken hoe de directrice in Dagenham erbij komt dat vruchtensap schadelijk is.

Dat komt allemaal weer door in interview met de (overigens best leuke krant) The Sunday Times. Deze krant publiceerde een interview met Susan Jebb. Zij is een regeringswoordvoerder en adviseert de regering op het gebied van gezondheidszorg. In dit interview stelde zij dat het officiële advies van de regering dat vruchtensap bijdraagt aan je aanbevolen dagelijkse fruitbehoefte veranderd zou moeten worden.

Dat is allemaal nog tot daaraan toe, maar zij gaat veel verder. In het interview stelt ze onomwonden dat het drinken van vruchtensap net zo slecht is als het drinken van Cola. Wat zult u denken? Ik spendeer dagelijks vermogens aan “gezonde” vruchtensap en nu blijkt het ongezond te zijn?

Er zijn inderdaad wel stemmen die deze richting op gaan. Ook Amerikaanse onderzoekers presenteren onderzoeken met ronkende titels als “De Bittere Waarheid Over De Hoeveelheid Suiker In Vruchtensap”. Dat klinkt allemaal erg verontrustend en dat is het ook allemaal wel een beetje, maar er is nog geen reden tot regelrechte paniek

In de eerste plaats, suiker is geen verkeerde stof. Het is een stof waar je niet teveel van binnen moet krijgen, maar wel gewoon een stof die je binnen moet krijgen. En ongeveer 90 gram per dag, per volwassene. Het probleem is echter dat veel mensen daar heel ver overheen gaan. En dan gaat het verkeerd. Maar, we dwalen een beetje af, want de vraag is kun je nog met een gerust hart vruchtensap aan je groene smoothies toe kunt voegen.

Laten we het simpel houden en gewoon eens even gaan rekenen. Het licht er een beetje aan hoeveel vruchtensap je aan je smoothies toevoegt, maar laten we zeggen dat je van zoete smoothies houdt en dat je matig fruit aan je smoothies toevoegt. Laten we zeggen 2 sinaasappels en 1 appel. Dan heb je, en dit is een beetje natte vingerwerk 175 milliliter vruchtensap. De grote vraag is natuurlijk, hoeveel suiker krijg je dan binnen.

Om deze vraag te beantwoorden gaan we te rade bij de Amerikaanse Voedingswaarden Databank. We moeten namelijk weten hoeveel suiker 2 sinaasappels en 1 appel bevatten. Dat antwoord is redelijk snel gevonden. De appel levert 6 gram suiker op en de sinaasappelsap 10 gram. Natuurlijk is dit niet echt exact. Er zijn honderden factoren die bepalen hoeveel suiker je sinaasappel bevat, maar laten we zeggen dat we 25% ernaast zitten.

Snel rekenen leert dat 16 * 1.25 je dan op 20 gram suiker zit. Dan heb je per smoothie 22.22% van je dagelijkse hoeveelheid suiker binnen. Tel daar nog een beetje suikers bij op uit de andere producten die je gebruikt en je komt op een percentage van 23%. Dat is best veel. Maar is het schokkend en is het een reden om fruitdrank te verbieden op scholen? Twee vragen, twee antwoorden.

In de eerste plaats, nee het is niet schokkend. Zoals we al eerder hebben gezien is suiker niet een perse verboden product wat ten allen tijde vermeden moet worden. Dus als je een groene smoothie met redelijk veel fruit drinkt bij een maaltijd, is er niets aan de hand, drink je er twee en eet je er ook nog een maaltijd bij is er ook niets aan de hand. Drink je er drie en eet je ook nog maaltijden waarbij je ook nog behoorlijk veel suiker binnenkrijgt, ja dan beginnen er problemen te ontstaan.

Het is dus belangrijk om te kijken naar de totale som van de suikers die je binnenkrijgt en niet zomaar in het wilde weg te gaan roepen dat dit of dit product slecht voor je is. Ja, Cola, dat is slecht voor je, maar de oplettende lezer snapt wat ik bedoel. Er is dus geen enkele reden om groene smoothies in de ban te doen, er is wel een reden om niet zomaar argeloos vruchtensap te drinken, want zoals we gezien hebben het bevat inderdaad veel suiker (fructose).

Heeft de directrice nu verstandig of onverstandig gehandeld door vruchtensap te verbieden. Wellicht is haar rectie wat overdreven. Maar ergens heeft ze wel een punt. Kinderen krijgen inderdaad veel suiker binnen en vruchtensap bevat inderdaad veel suiker. Zeker wanneer je bedenkt dat de aanbevolen 90 gram suiker per dag voor volwassenen is en niet voor kinderen.

En leg maar eens aan kinderen uit dat fruit gezond is, maar dat (te) veel vruchtensap ongezond is. Maar door dit verbod in te voeren heeft ze in ieder geval voldoende media-aandacht gekregen en is het potentiele gevaar van vruchtensap onder de ogen van veel Britten gekomen en via deze weg ook tot u. Blijf dus gerust genieten van gezonde, groene smoothies, maar blijf wel je gezonde verstand gebruiken en let op wat je de rest van de dag door eet.

Hier vind je 10 heerlijke groene smoothie recepten, mocht je deze nog niet gedownload hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>