Voeg vet aan je Groene Smoothie toe!

Een vette groene smoothie. Het klinkt als een vloekende dominee, een eerlijke politicus of een Porsche die op diesel rijdt. Kortom, het hoort niet. Vet is ongezond en we zijn er allemaal juist heel erg trots op dat onze smoothies vetvrij zijn. Dat is hoe de meeste mensen over vet denken en dat is eigenlijk heel erg ongezond. Want vet toevoegen aan je groene smoothie zorgt ervoor dat je gezonder wordt en meer af gaat vallen. Ja, vet kan ervoor zorgen dat je meer af gaat vallen.

Natuurlijk, je zult hier geen pleidooien voor een vette hap aantreffen, maar met gezonde vetten is helemaal niets mis. Sterker nog, het is een voedingsstof voor ons lichaam en het is zelfs gevaarlijk om daar zo min mogelijk van te eten. Maar, zal je denken, ik wil juist vet verbranden, dan moet ik toch geen vet gaan eten?

Nou, zo werkt het dus niet helemaal. Kijk, je lichaam heeft energie nodig. Om onze lichaamstemperatuur op een graag of 38 te houden, om onze organen te laten functioneren, gewoon om ons in staat te stellen onze dagelijkse dingen te doen. Vet is een prima bron van energie voor ons lichaam, maar er zijn gezonde vetten (lees: gezonde energiebronnen) en verkeerde vetten (lees: ongezonde energiebronnen). Je lichaam kan gezond vet gelijk verbranden en dat is gezond.

Stuur mij 10 gratis Groene Smoothie Recepten!

Maar we hebben allemaal een beetje vet opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat we niet heel de dag door hoeven te blijven eten. Oorspronkelijk is deze vetreserve bedoeld voor tijden van voedselschaarste, maar die kennen we in Nederland (gelukkig) niet meer, en dat is aan de omvang van veel Nederlanders goed te zien. Dit vet willen we verbranden, logisch en gezond. Dus redeneren veel mensen: als ik geen vet eet, gaat mijn lichaam vetreserves aanspreken. En dat is dus niet waar.

fruit-suiker-groene-smoothieWat er gaat gebeuren is dat je lichaam haar energie uit een andere voedingsvorm gaat halen. Suiker. Suiker is een hele makkelijke vorm van energie voor je lichaam. Het wordt snel in het bloed opgenomen en zo verwerkt, bijvoorbeeld om onze hersenen draaiende te houden. Het probleem is een beetje dat we nogal veel suikers binnen krijgen en dat we maar een klein beetje nodig hebben. Als er teveel suiker in ons bloed komt gaat ons lichaam deze suiker opslaan als vet. En dat willen we niet.

Goed, niet alle vormen van suiker zijn hetzelfde. Sommige suikers worden sneller opgenomen in ons bloed en sommige minder snel. Dit heeft te maken met de glykemische index. Als suikers minder snel in ons bloed opgenomen worden hoeft er minder snel overtollige suiker opgeslagen te worden als vet.

Suikers met een hoge glykemische waarde vind je bijvoorbeeld in frisdrank. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar ook in fruit zit bijvoorbeeld flink wat suiker. (Al ligt de glykemische index hier een stuk lager, zo rond de 40). Door vet aan onze smoothie toe te voegen kunnen we deze waarde nog verder laten dalen. En hoe lager de waarde, hoe minder overtollig suiker, dus hoe minder vet.

Dan zijn er nog twee vragen die we moeten beantwoorden. In de eerste plaats: wat gebeurt er met het vet dat we aan onze smoothie toevoegen en in de tweede plaats: welke vetten zijn gezond?

Het antwoord op de eerste plaats is snel gegeven. Ons lichaam heeft de hele dag energie nodig. Als we bewegen is daar energie voor nodig, maar ook om onze lichaamstemperatuur op peil te houden is energie nodig. Vet is gewoon een vorm van energie en wordt ook gewoon gebruikt om je lichaam energie te geven. Mits je er natuurlijk voor zorgt dat er geen overschotten ontstaan. Dan wordt het inderdaad opgeslagen als een vetreserve.

Dan is er nog één vraag die we moeten beantwoorden. Welke vetten voegen we toe aan onze groene smoothies? Het is niet zo heel moeilijk om olijfolie-groene-smoothiedeze vraag te beantwoorden. In de eerste plaats kun je al groenten (of fruit) kiezen die gezonde olie bevatten. De voor de hand liggende groente die hierbij om de hoek komt kijken is dan bijvoorbeeld de avocado.

Maar ook bijvoorbeeld kokosmelk is een goed en gezond vet wat je aan je smoothie toe kunt voegen. Heb je een sterke blender en heb je wat noten in huis? Voeg ze toe aan je smoothie en je zult de goede eigenschappen van deze gezonde vetten zo binnen krijgen. Heb je even niets in huis en maak je een smoothie met flink wat fruit? Gooi een klein scheutje olijfolie door je groene smoothie en je zult minder last hebben van de suikers in je groene smoothie. Zorg er wel voor dat het echt maar een heel klein beetje is (1 theelepeltje per glas).

15 reacties op “Voeg vet aan je Groene Smoothie toe!

 1. Misschien een rare vraag…. maar bij iedere smoothie die je maakt kan je dus die “extra” vetten bij doen?

 2. Hallo allemaal, Ik begin mijn dag sinds 4 weken met een groene smoothie en dit bevalt goed! Mijn standaard toevoegingen zijn; lijnzaadolie, koud geperste zonnebloemolie, kokosolie, avocado en tarwegras poeder. Verder vul ik hem aan met; blad groente, fruit en bessen. Echt afvallen hoefde ik niet maar irriteerde aan die lovehandels! Als ik dan ging afvallen hield ik geen borsten en kont meer over…..Nu heb ik mijn volle cup nog mijn billen zijn nog aanwezig en de love handles are gone!!!! Daarbij zit ik vol energie en word ik voor de werker wakker. Het heeft mijn leven veranderd en ik zou niet meer zonder willen……

 3. Zelf houd ik mijn gewicht ook super op peil met groene smoothies. Ik begin er de dag mee. Flink wat groene groente, mijn voorkeur is spinazie, maar ik wissel het af met andere groenten en twee stuks fruit meestal. Daarbij altijd een grote eetlepel kokosolie en superfoods, chia, hennep en gojibessen. Twee grote glazen water [is ong. 600 ml] en daar heb ik dan uiteindelijk ruim een liter smoothie van. De helft drink ik thuis op voor ik naar het werk ga en de rest verdeel ik over de ochtend. Tussen de middag eet ik dan pas weer ‘vast’ voedsel. Zo blijf ik mooi onder mijn streefgewicht en als het in het weekend eens uit de klauwen loopt ben ik ook zo weer terug op mijn gewicht.

 4. Ik gebruik ook al weken s morgens n groene smoothie en minder of geen koolhydraten maar val ook echt
  Niks af. ???? Suggesties

 5. Dag Diana… Ben sinds kort fan van de Groene Smoothie. Maak m met spinazie, water en amandelmelk als basis, daarna meestal fruit, kokosvlokken. Meestal maak ik te veel, kan ik het bewaren tot de volgende ochtend? Kan ik trouwens echt afvallen van smoothies, als ik deze iedere ochtend zou drinken?

 6. Beste allemaal,

  Ook ik ben aan de groene smoothies met heel veel superfoods er doorheen, hennepzaad, gojibessen, maca, cacao, spirulina, kokosvet, lijnzaad en veel fruit en groente.
  Ook ben ik gestopt met suiker en brood eten.
  Ik eet wel brood maar dan desem speltbrood, wel van ecoplaza anders is het gewoon met gist gemaakt. Sinds ik dit doe ben ik van die opgeblazen buik af en die lovehandels verdwijnen ook al aardig.
  Ik voel me heel goed en mijn zoon zegt dat ik een hele gezonde kleur in mijn gezicht heb.

 7. Hallo allemaal,

  Als je smoothie over hebt, hoe lang kun je dit en het beste bewaren, zonder verlies van vitaminen en vezels.

 8. Ben al 4 weken aan de groene smoothies…..
  maar ben 2 kilo gegroeid……
  Dit was niet echt mijn bedoeling!!!
  Graag wat tips.

 9. Hallo allemaal,
  Sinds mijn broer uit de US helemaal hilarisch was over groene smoothies heb ik meteen een speciale blender gekocht en sinds 7 weken bezig, maar ik word elke dag minder enthousiast :-(
  Al twee weken heb ik een vervelende verkoudheid die niet ophoud en, het allerergste, ik ben 2 á 2,5 kilo aangekomen. Nou was mijn 1ste beweegreden gezond eten en het goede doen voor mijn darmen maar aankomen vind ik toch écht niet leuk! Ik start de dag met een glas warm water met uitgeperste citroen, daarna een smoothie, 50% bladgroente,50% fruit, en nog wat Chiazaad, lijnzaad, Gojibessen, Hennepzaad enz,verder eet ik gewoon normaal,(twee á drie sneetjes s’middags en normale warme maaltijd kan iemand mij helpen?????

 10. Dag Nancy, dat je nu ziek word kan een teken zijn dat je goed aan het ontgiften bent. Je slijmvliezen zijn een van de noodventielen van het lichaam. Langs diverse wegen wil het lichaam troep kwijt dus tijdelijk extra ‘snotteren’ is normaal. Daarnaast zou je ook hoofdpijn, spierpijn, een slechte adem e.d. kunnen krijgen. Drink over de hele dag verdeeld minstens twee liter water/kruidenthee. Dat je niet afvalt kan misschien komen door teveel fruit in je smoothies? Vermijd fruit met een hoge GI (lijstjes op internet). Eet max. 2 stuks fruit per dag, liever minder tot je in de spiegel het gewenste resultaat ziet. Fruit bevat dus veel suikers (= koolhydraten) en koolh houden vocht vast. Neem ipv gewoon brood spelt brood, speltpasta ed. Zelf eet ik geen granen! Vr. Groet, Sabina (Oerslank voedingscoach/sportinstructrice).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>