Voeding voor een perfecte Valentijnsdag

Er zijn veel wetenschappers die je op een akelig enge manier over emoties hoort praten. Er zijn (hersen)wetenschappers die bijna geen emoties kennen, geen muziek kunnen waarderen of geen kunst mooi vinden omdat dit volgens hen alleen maar in je hoofs afspeelt. Voor lezers die The Big Bang Theory wel eens kijken, Sheldon Cooper is zo’n voorbeeld. Voor mensen die The Big Bang Theory nooit kijken: zo kijkt een wetenschapper tegen liefde aan.
[youtube id=”oC-amUuI7Pk” width=”600″ height=”350″]

Natuurlijk is dit niet de juiste manier om naar liefde te kijken, liefde blijft naar mijn idee iets magisch. Maar ergens hebben deze wetenschappers wel gelijk. Wij zijn ons brein. Al onze emoties, al onze gevoelens, het zit allemaal in ons brein.

Veel van deze emoties worden gestuurd door hormonen. Dat is niet helemaal juist, onze hersenen maken hormonen aan waardoor we bepaalde emoties voelen. Een voorbeeld hier van is als ons hart sneller gaat kloppen van angst. Ons lichaam bereidt ons voor op een periode dat we mogelijk alert moeten zijn en begint adrenaline aan te maken.

Wat we voelen kunnen we niet controleren. Het is iets magisch, iets waar we geen vat op hebben. Maar wat we wel kunnen beïnvloeden is of ons lichaam de juiste voedingsstoffen voor handen heeft om de juiste hormonen aan te maken.

Een van de meest belangrijke hormonen die we hebben is Oxytocine. Een heel bijzonder hormoon en het maakt dat we ons warm voelen van binnen. Het hormoon wordt in de rug aangemaakt en zo door het hele lichaam verspreidt. Er zijn een aantal goede manieren om Oxytocine in je lichaam te verhogen. Het makkelijkste is door elkaar aan te raken. Oxytocine is een hormoon dat ook wel bekend staat als het Hug-hormoon, dus wat bij fysiek contact aangemaakt wordt. Nu denk ik zelf dat er hier niet sprake is van een wisselwerking, maar dat je eerst iemand aantrekkelijk moet vinden en dat fysiek contact dan een stimulerende werking heeft. Maar misschien ben ik te romantisch ingesteld.

Hoe het ook moge zijn, stel je hebt een (eerste) date. Al te veel fysiek contact is er dan nog niet bij, hoe zorg je ervoor dat je partner verliefd op je wordt? Of biologisch gesproken hoe zorg je ervoor dat er veel oxytocine aangemaakt wordt? Onderzoek heeft uitgewezen dat het hiervoor het beste is om samen voedsel te delen. Ga dus op z’n minst uit eten, maar beter is het om samen te koken.

cacao-liefde
Liefdesdrankjes bestaan niet, maar er zit wel een kern van waarheid in. Er zijn elementen in voeding die verliefdheid versterken. Geloof je er niet in? Heb je je dan weleens afgevraagd waarom chocola zo populair is op Valentijn? Simpel, cacao bevat fenylethylamine, een stof die je hersenen weer stimuleert hormonen aan te maken die je gelukkig en verliefd laten voelen. Dat besef je niet, maar zo werken je hersenen wel!

Stel, je hebt een partner die niet van chocolade houdt, wat dan? Simpel, geef een stuk meloen, als je watermeloen kunt vinden dan is dat ideaal, want watermeloen bevat dezelfde stoffen als chocolade en is mogelijk zelfs effectiever dan chocolade. En het is nog goed voor de lijn ook.

Heb je hier weinig vertrouwen in? Dan is er nog één tip de ik voor je heb. Chiazaad. Chiazaad versterkt gevoelens van verliefdheid namelijk ook, maar pas er wel een beetje mee op. Niet meer dan een theelepeltje, ander werkt het wellicht contraproductief.

Zo, dat zijn een aantal tips die ik voor je heb voor deze 14e februari. Doe je voordeel ermee, en heb een leuke dag, lach veel en geniet. Want dat is het beste om een leuk Valentijnsdag te hebben!

 

Heb jij de onderstaande recepten al? Tijdelijk krijg gratis een dvd met de Fat Burning Workout
Klik hier voor meer informatie!
groene smoothie aanbieding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>