Van halfvolle melk val je niet meer af dan van volle melk

Zit je rustig een artikel op www.telegraaf.nl te lezen krijg je opeens een artikel voor je neus met de titel “Volle melk net zo gezond als magere melk”. Wat? Maar in volle melk zit toch veel meer vet? Daar word je toch dik van? Obesitas? Paniek! Hoe zit dit?

Dat je van volle melk niet meer aankomt dan van magere melk hebben de jongens en meisjes van de Telegraaf niet zelf verzonnen. Ze baseren zich namelijk op een onderzoek van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvards. Daar zijn onderzoekers een beetje klaar met de gedachte dat vet je dik zou maken en dat hebben ze nu dus ook onderzocht.

Waarom kom je dan van volle melk niet meer aan dan van magere melk. Walter Willet noemt het hele idee van zo min mogelijk vet eten behoorlijk achterhaald. Volgens hem is dit een gedachte die in de jaren ’50 ’60 de kop op heeft gestoken en eigenlijk nooit meer is weggegaan.

Een belangrijke grondlegger voor de gedachte dat vet je dik maakt is Dr. Keys. Maar zijn onderzoek is al heel oud en eigenlijk bewijst het niet dat vet je dik maakt. Verkeerd vet is natuurlijk niet goed voor je, maar met de gezonde vetten is weinig mis.

Wanneer mensen compleet vetvrij gaan leven moet het lichaam wel ergens anders energie vandaan halen om zich te onderhouden. Vaak komt dit uit suikers en koolhydraten. Dat is op zichzelf nog niet zo erg, maar een erg handige vorm van energie voor ons lichaam is dat niet. Maar gezond vet is een veel handigere vorm van energie voor ons lichaam en het zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt.

Stel dat je wilt afvallen dan kan het een optie zijn om met zo min mogelijk vet rond proberen te komen. Dat is een mogelijkheid, maar waar je wel op moet letten is dat je het gebrek aan vet niet omzet in bijvoorbeeld koolhydraten of suikers. Dan ben je netto slechter af. Dat is ook wat er gebeurd met magere melk. Doordat er minder vet in zit, komen er koolhydraten voor in de plaats en als je dan gaat optellen heb je hetzelfde, zo niet een slechter, resultaat.

Hoe zit dit dan met groene smoothies? Groene smoothies bevatten toch ook geen vet? Zijn die dan wel gezond? Dit onderzoek toont aan dat het weglaten van vet uit je dieet en dat vervangen door koolhydraten een slecht idee is. Groene smoothies bevatten niet zo heel veel koolhydraten en suikers, en deze suikers hebben meestal ook nog eens een lage glykemische index. Daarnaast bevatten groene smoothies ontzettend veel mineralen en vitaminen en vullen ze gewoon goed. Er is dus niets mis met groene smoothies.

Toch wil dat niet zeggen dat het helemaal geen slecht idee is om af en toe wat gezond vet aan je groene smoothies toe te voegen. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens. Dat legt uit waarom je vet aan je smoothie toe zou voegen en hoe je dat doet!

Heb jij de onderstaande recepten al? Tijdelijk krijg gratis een dvd met de Fat Burning Workout
Klik hier voor meer informatie!
groene smoothie aanbieding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>