Tips en informatie over de groene smoothie

Tips en informatie over de groene smoothie

De groene smoothie, een rage onder velen, die bestaat uit 50% groente en 50% fruit. Waarom nou groente, dat smaakt toch helemaal niet? Toch wel! Het is daarnaast ook nog eens hartstikke goed voor je huid. Meer over de groene smoothies vertellen we je in dit artikel, wellicht is het ook iets voor jou!

 Groenten in een smoothie?

Een groene smoothie, ja, een smoothie met groente erin! Het is naast hartstikke gezond ook gewoon lekker, omdat de smaak van het fruit blijft overheersen. Maar naast het feit, dat het lekker en gezond is zijn er nog meer redenen om het eens te proberen.

Maar waarom moet een groene smoothie ‘groen’ zijn? Waarom zou je er groente in doen en niet gewoon enkel fruit? Fruit is immers lekkerder dan een blaadje spinazie! Als het alleen om het fruit zou gaan, dan zou je het beter gewoon kunnen eten, zonder de vezelstructuren te verminken in de blender. De reden waarom je fruit in de blender doet is om de groene smoothie te voorzien van een lichtere smaak, die het fruit creëert. Daarnaast is een groene smoothie veel makkelijker dan een salade en kan er meer groente in! De bladgroente die je in een gemiddelde salade gebruikt kan wel tot twee keer toe in de blender waardoor je dus meer voedingsstoffen binnenkrijgt en een enorm gezonde start van de dag hebt.

 Name: Email: We respect your email privacyPowered by AWeber Autoresponder 

Huh, wat? Fytochemicaliën?

Ja, een groene smoothie bevat meer dan enkel vitamines en energie in de vorm van koolhydraten, in bladgroen zitten namelijk ontzettend veel mineralen en fytochemicaliën. Deze laatste voedingsstof is een wat onbekendere stof, dan bijvoorbeeld de mineralen. De fytochemicaliën is een groep voedingsstoffen die nog maar kort ontdekt is, naast de groepen vitamines en mineralen, koolhydraten vetten en eiwitten. De fytochemicaliën hebben een positief effect op je lichaam, daardoor de fytochemicalierijke bladgroenten ook. Als we kijken naar de gezondste voedingsmiddelen, dan staat boerenkool stipt bovenaan en volgen daarna diverse andere bladgroenten. Vanzelfsprekend hoef je geen boerenkool te gebruiken, maar kunnen blaadjes sla ook.

Invloed van smoohties op je lichaamsbouw

Naast fytochemicaliën die bladgroente bevat, is het eveneens rijk aan aminozuren, waar ons lichaam eiwitten van opbouwt. Wellicht denk je, dat deze eiwitten gelijk zijn aan de eiwitten die we kennen uit voedingsmiddelen als melk, vlees en eieren, maar dat is niet zo! Laatstgenoemde producten bevatten namelijk kant en klare eiwitten, gevormd door een dier, terwijl ons lichaam eigen eiwitten aanmaakt. Bij kant en klare eiwitten breekt je lichaam ze eerst af tot de juiste aminozuren overblijven, waarvan het vervolgens de menselijke eiwitten opbouwt. Dubbel werk, wat je met een groene smoothie voorkomt!

Je lichaam werkt bij een groene smoothie veel efficiënter, omdat het de aminozuren niet eerst hoeft af te breken, maar er meteen menselijke eiwitten van kan opbouwen.

Gezondere darmen door groene smoothies

Een ander voordeel aan de groene smoothies is, dat ze ontzettend rijk zijn aan vezels. De vezels bevatten zogenaamde cellulose wat zich aan de celwand van een plant bindt en daardoor zorgt voor een stevige structuur. Het is voor ons lichaam dan ook enkel mogelijk om vezels uit voedingsproducten te halen, als ze plantaardig zijn!

De vezels prikkelen de darmwand, waardoor het voor het darmstelsel makkelijker is om het eten te verwerken in je lichaam. Door de prikkels in de darmwand beginnen de natuurlijke bacteriën hun werk te doen en het eten te verteren. Je kunt de vezels zien als een soort spons, die de afvalstoffen en gifstoffen in je lichaam meeneemt naar buiten. Door veel vezels toe te voegen aan je eetpatroon blijven je darmen dus schoon!

Doordat een groene smoothie veel vezels bevat, gaat het sapje snel door je lichaam en houd je niet het volle gevoel, wat je krijgt bij dierlijke producten. Deze worden veel trager door het lichaam meegevoerd!

Blijf energiek en houd een normale bloeddruk!

Naast alle bovengenoemde voedingsstoffen in bladgroente, is het ook rijk aan het zogenaamde chlorofyl. Dit stofje zorgt voor de groene kleur van bladgroente en is een belangrijk element in het proces van fotosynthese in de plant. Chlorofyl lijkt veel op hemoglobine, het verschilt slechts een molecuul, wat ervoor zorgt dat ons bloed zuurstof op kan nemen. Het werkt in feite hetzelfde als de fotosynthese bij planten! Een grote zuurstofopname in je bloed is bevorderlijk voor je bloeddruk. Enkele andere positieve eigenschappen van chlorofyl zijn;

  • het werkt anti-bacterieel,
  • desinfecterend en reinigend waardoor je lichaamsgeur en adem beter wordt
  • het optimaliseerd de energieproductie in de cel
  • het normaliseert de bloeddruk
  • het zuivert je lever (het zuiverende orgaan van je bloed)
  • het optimaliseert het immuunsysteem, dus je wordt minder snel ziek en als je toch ziek wordt, dan wordt je weer sneller beter
  • het reinigt en ontsmet de darmen en bindt giftige en zware metalen zoals kwik, lood, cadmium, amalgaam en arceen.

Naast dit rijtje zijn er nog tig andere voordelen te noemen van chlorofyl, zorg dus altijd voor voldoende bladgroente in de groene smoothie.

Voorkom ontstekingen en radicalen

De groenten zorgen er tot slot voor, dat de smoothies rijk zijn aan diverse anti-oxidanten. Deze stoffen werken sterk ontzurend in tegenstelling tot de eerder genoemde dierlijke eiwitten die je lichaam zuur maken. De anti-oxidanten zijn kortweg base vormend! Hierdoor worden ontstekingen, maar ook ziekten als kanker, zo goed mogelijk voorkomen en waar al sprake is van een ontsteking, wordt deze geremd in de base omgeving.

Naast het feit, dat de anti-oxidanten een ontstekingsremmende werking hebben, vangen ze ook de vrije radicalen. Deze radicalen zijn uit hun evenwicht en gaan op zoek naar elektronen van andere moleculen in je lichaam. Bij deze zoektocht brengen ze echter schade aan, aan die moleculen, waardoor ze schadelijk voor je zijn.

Je kunt vrije radicalen helaas niet helemaal voorkomen, omdat er bijvoorbeeld tijdens het verteringsproces tal van deze radicalen vrijkomen. Maar je vindt ze ook in verontreinigde lucht die we inademen en in sommige voedingsproducten. De anti-oxidanten vangen in ieder geval een groot aantal van deze radicalen en maken ze onschadelijk.

Afsluitende tips

In dit artikel hebben we uitgezet waarom het zo belangrijk is om bladgroente toe te voegen aan je smoothie en waarom deze dus terecht de naam ‘groene smoothie’ draagt. Ook is gebleken, dat zuivel dierlijke eiwitten bevat die je lichaam zuur maken en daardoor niet bevorderlijk werken. Probeer dus eens wat water toe te voegen in plaats van melk of yoghurt, eventueel kun je het wat verzoeten met een kleine hoeveelheid Stevia of wat pitloze dadels. Wanneer je het romige effect juist belangrijk vindt, voeg dan wat meer banaan toe! Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>