Smoothie met venkel en ananas!

Groenten komen, groenten gaan. Zo is het nu eenmaal. Er zijn nu eenmaal populaire groenten, en er zijn groenten die langzaam aan vergeten worden. Een van die groenten is venkel. Langzaam aan gaan Nederlanders steeds minder venkel eten en zie je het uit de schappen verdwijnen. Dat is eigenlijk best wel jammer, want venkel is  eigenlijk best wel lekker en erg gezond.

Het aardige van venkel is dat het niet een specifieke voedingsstof heel veel bevat. Misschien zou je kunnen zeggen dat Vitamine C heel veel in venkel zit, maar als gebruiker van groene smoothies is het haast onmogelijk om te weinig vitamine C binnen te krijgen, dus dat laten we hier even buiten beschouwing. Maar als je verder zo naar de voedingswaarden van een venkel kijkt, dan zie je dat het allemaal redelijk gelijk verdeeld is. Ongeveer 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de belangrijke mineralen vind je in venkel. (Van mineralen als koper en fosfaat vind je iets minder terug, een procent of 7, maar echt grote uitschieters vind je niet.

Venkel heeft een bijzondere smaak. Het lijkt een beetje op anijs. In de smoothie die je met dit recept maakt combineren we deze anijsachtige smaak met het frisse van een ananas en de typische nootachtige, romige smaak van een avocado. Ananas is al niet zo makkelijk te blenderen, maar met venkel wordt het helemaal een feest. Als je een krachtige blender hebt hoef je je niet echt zorgen te maken, maar als je een wat minder krachtige blender hebt moet je je blender echt even helpen door de venkel even in kleine stukjes te snijden.

Goed, genoeg gepraat. Wat heb je voor deze heerlijke, romige smoothie nodig?

In de eerste plaats natuurlijk venkel. We gebruiken voor 1 smoothie niet zo heel veel venkel, ongeveer 80 gram. Dat kan iets meer zijn als je van een wat dikkere smoothie houdt, maar dan wordt de venkelsmaak natuurlijk wel overheersender.

Verder heb je het volgende nodig:

  • ½ avocado
  • ¼ ananas
  • 1 limoen, uitgeperst of geschild
  • 1 theelepel chiazaad (optioneel)
  • 250 ml water

Persoonlijk begin ik met het blenderen van de ananas en de smoothie. Om je blender te helpen kan je wat water toevoegen, maar niet teveel. Als je meer water toevoegt verliest je blender weerstand en worden je groenten niet goed gesneden. Als alles een beetje een gladde massa is geworden kan je de overige ingrediënten toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>