Zonneschijn in een glas || Supergezonde groene smoothie

Het kan vriezen, het kan dooien, het glas kan half vol zijn en het glas kan half leeg zijn. Hoe je het ook went of keert, met deze smoothie is jouw glas is in ieder geval vol met vitaminen. En dat kan helemaal geen kwaad, want het mag dan misschien geen strenge winter zijn, je weerstand kan altijd wel een boost gebruiken, zeker in de winter!

In deze smoothie zitten exotische vruchten die je aan de zomer doen denken. Maar deze exotische vrienden komen uit landen waar het nu zomer is. Daardoor zijn deze vruchten nu op hun best en geven ze jouw maximaal wat je nodig hebt op dit moment.

Maar deze smoothie bevat niet alleen exotische groenten maar ook typische Hollandse wintergroenten. En die bevatten weer heel veel mineralen en zorgen ervoor dat je optimaal kunt blijven functioneren deze laatste wintermaanden.

Om even concreet aan te geven waar we het precies over hebben, om deze smoothie te maken heb je het volgende nodig.

In de eerste plaats bestaat deze smoothie uit spinazie. Dit kun je natuurlijk naar believen toevoegen, maar om 1 glas van deze topsmoothie te maken is 65 gram spinazie nodig. Dit kan natuurlijk iets meer of minder zijn, maar dat hangt er maar net vanaf hoeveel je van spinazie houdt.

Als typisch Hollandse component voegen we aan deze smoothie 75 gram boerenkool toe. Soms kun je bij de groenteboer boerenkoolbladeren kopen, dat is wel makkelijk omdat we nu niet zoveel boerenkool gebruiken. Let er alleen wel op dat je deze boerenkool nog moet wassen en ontdoen van steeltjes. Je kunt natuurlijk ook gewassen boerenkool kopen. Wat je over houdt kun je gewoon bewaren of in de vriezer stoppen.

Om deze smoothie lekker drinkbaar te houden voegen we er sinaasappelsap aan toe. Sinaasappelsap is een bron van Vitamine C en daar krijgt je weerstand een enorme boost van. Let wel op, sinaasappelsap bevat redelijk veel suiker. Als je af wilt vallen moet je hier een beetje matig mee doen. Normaal gesproken zou ik zeggen doe 3 of 4 navelsinaasappels door deze smoothies. Als je heel erg aan het lijnen bent is het misschien beter om 2 navels in deze smoothie te doen en een beetje aan te mengen met water.

Daarnaast voegen we voor een extra bron van vitaminen een ananas toe. Het is een beetje lastig om aan te geven hoeveel ananas je toe moet voegen want je hebt namelijk hele grote ananassen en hele kleine ananassen. Als je een ananas hebt die heel groot is dan voeg je een kwart toe, en van een kleine ananas kun je het beste de helft gebruiken.

Hoe maak je deze smoothie?

Het makkelijkst is om eerst de sinaasappels uit te persen, een beetje sap in de blender te doen de ananas te laten draaien en dan de spinazie en de boerenkool toe te voegen. Op deze manier wordt het een dikker geheel. Daarna voeg je de rest van de sinaasappelsap toe en maak je er een gladde mix van.

Heb je geen zin om 2 apparaten vies te maken? Ik was niet zo lang geleden bij een smoothiebar waar ze de sinaasappels schilden en in dunne plakjes door de blender deden. Volgens hen was dit gezonder omdat er zo meer vezels, die inderdaad vlak onder de schil en bij de velletjes zitten, in de smoothie kwamen. Je smoothie wordt hier vel weer een stuk dikker van, misschien moet je overwegen om wat extra water toe te voegen aan je smoothie.

Waarom is deze smoothie goed voor je.

Allereerst bevat deze smoothie spinazie. Spinazie bevat heel veel mineralen waaronder zink, ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn goed voor je bloed en ondersteunen je lever. Vooral mensen met bloedarmoede of die weinig rode bloedcellen hebben doen er goed aan om wat extra spinazie aan hun drankje toe te voegen.

Boerenkool is misschien een beetje een saaie groente, maar wel heel gezond. In de Verenigde Staten wordt het ook wel als een superfood aangemerkt. Dat is ook niet gek. Boerenkool bevat ontzettend veel vitaminen. Met dit portie krijg je 650% van je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine K binnen, geen zorgen dat kan geen kwaad, 175% van je Vitamine A en 45% van je vitamine C. Kijk, dat zijn cijfers die ertoe doen, of niet?

Zoals je al ziet krijg je veel vitamine C binnen, maar niet genoeg voor je ADH. Dat gaan we nu even recht zetten. De sinaasappels die je aan je smoothie toevoegt zorgen ervoor dat je meer dan 300% van je vitamnine C binnen krijgt. Daarnaast bevatten sinaasappels veel vezels, wat goed voor je stofwisseling is.

Als laatste hebben we natuurlijk nog vitaminebom Ananas. Niet alleen maakt deze smoothie je heel erg gezond, door al zijn vitaminen, hij helpt je ook nog een keer met flink veel anti-oxidanten en extra vezels.

Zo, maak deze smoothie en jij komt gezond de winter door. Veel succes. Als laatste geef ik je nog een tip mee. Mocht je ergens nog goedkope bosbessen, framboze of bramen hebben liggen, mix ze gerust mee. Het maakt deze smoothie heerlijk zoet en zorgt voor heel veel anti-oxidanten.

Wat zit er in deze smoothie.

Als laatste kijken we nog even naar de feiten en cijfers achter deze topper. Que eiwitten is het niet om over naar huis te schrijven. Een magere 14.5 koolhydraten telt deze smoothie. Je zou kunnen overwegen wat hennepzaad toe te voegen om wat extra eiwitten binnen te krijgen. Wat wel goed is, is dat deze smoothie ook maar weinig vet bevat, nog geen 5 gram. Met 100 gram aan koolhydraten scoort deze smoothie goed, en als je bedankt dat er veel fruit in zit dan is 400 calorie├źn een hele nette score. Met andere woorden. Een verantwoorde topper die je deze winter zeker fit zal houden!

Een reactie op “Zonneschijn in een glas || Supergezonde groene smoothie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>