Is oxaalzuur gevaarlijk?

Oxaalzuren blijven groene smoothies maar achtervolgen en daarom is het misschien goed om er weer eens een blog(je) over te tikken. Wat is oxaalzuur precies, wat hebben ze te maken met groene smoothies en zijn ze schadelijk voor je?

Het is algemeen bekend dat groenten gezond voor je zijn. Groene smoothies bevatten veel groenten, dus groene smoothies zijn gezond. Dat is een redenatie die sommige gebruikers van groene smoothies volgen.

Dan zijn er mensen die zeggen:

Nee, groenten zijn wel gezond, maar groene bladgroenten, die in veel smoothies voorkomen zijn niet bedoeld om rauw te eten, maar om te koken. Op het moment dat je groenten kookt verdwijnt een groot deel van het oxaalzuur. Als je heel veel groene bladgroenten eet, dan krijg je juist een giftige hoeveelheid van dit oxaalzuur binnen en ben je bezig om je gezondheid te vernietigen.

Als deze mensen gelijk zouden hebben dan zouden we goed verkeerd bezig zijn met z’n allen. Wees gerust, ze hebben geen gelijk. Maar ze hebben wel een punt. Laten we eerst even precies in beeld brengen wat oxaalzuur nu precies is.

oxaalzuur groene smoothieOxaalzuur is een zuur dat, zoals al gezegd, veel in planten voorkomt. Het dient als een soort afweermechanisme voor een plant om niet opgegeten te worden. Maar dat willen wij als mensen natuurlijk wel, want ze zijn ontzettend gezond. Wij mensen zijn in staat om oxaalzuur te verteren.

Natuurlijk is het wel slim om een beetje je verstand te gebruiken. Als je iedere dag een smoothie met spinazie (een groente met veel oxalaten drinkt), dan loop je natuurlijk een groter risico op nierstenen. Maar als je genoeg varieert in groenten met veel oxaalzuur en groenten met weinig oxaalzuur dan is er niets aan de hand.

Ook is het goed om even voor jezelf na te gaan of je tot de zogenaamde risicogroepen behoort. Ben je zwanger, dan moet je zeker niet teveel groenten met veel oxaalzuur drinken. Het kind in je buik kan natuurlijk niet de concentraties oxaalzuur aan die volwassenen makkelijk aankunnen. Als je verder een aanleg hebt om nierstenen te ontwikkelen, of dit komt veel voor in je familie dan kan je ook maar beter wat minder groene smoothies maken met groenten die veel oxaalzuur bevatten.

Om het beestje maar even bij de naam te noemen, de volgende groenten bevatten veel oxaalzuur. Je hoeft deze groenten niet direct te verbannen uit je groene smoothies, maar probeer er voor te zorgen dat je niet iedere dag een smoothie met deze groenten drinkt:

 • Spinazie
 • Bleekselderij
 • Bieten
 • Boerenkool
 • Peterselie
 • Prei
 • Selderij

En om gelijk een alternatief te bieden: de volgende groenten bevatten weinig oxalaten, dus die kan je gebruiken om te variëren:

 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Asperges
 • Komkommer
 • Avocado (niet echt een groente, wel handig om te varieren)
 • Radijzen.

Als laatste nog twee dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je lichaam geen opslagplaats van oxalaten wordt. In de eerste plaats kan je je groenten extra goed afspoelen voordat je ze gebruikt. Zo verdwijnen er een aantal oxalaten. Mocht je aanleg hebben om nierstenen te ontwikkelen en je wilt toch smoothies met spinazie maken, dan zou je de spinazie even kunnen koken. Het nadeel is dan wel dat je niet alleen oxalaten uit de spinazie haalt, maar ook bijvoorbeeld mineralen.

Verder is het goed om te beseffen dat oxaalzuur een zuur is, de naam zegt het al. Het tegenovergestelde van een zuur is een base. Het kan natuurlijk geen kwaad om af en toe een alkaliserende smoothie te maken, om je zuur/base-balans weer op orde te brengen.

Goed, lang verhaal. Korte Samenvatting. Rauwe groenten bevatten inderdaad oxaalzuur. Ja, dat kan nierstenen veroorzaken, maar dat gebeurt in de praktijk alleen als je veel te veel groene smoothies met hoge concentraties oxaalzuur maakt. Variatie is de sleutel tot succes. Zwangere vrouwen en mensen met een genetische aanleg moeten echter wel oppassen, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

 

Heb jij de onderstaande recepten al? Tijdelijk krijg gratis een dvd met de Fat Burning Workout
Klik hier voor meer informatie!
groene smoothie aanbieding

Een reactie op “Is oxaalzuur gevaarlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>