Ons lichaam, Kalium en Groene Smoothies

Natuurlijk, we weten allemaal dat groene smoothies gezond zijn, en we weten allemaal dat groene smoothies veel vitaminen en mineralen bevatten en dat is ook allemaal heel erg goed voor ons lichaam. We weten het. Maar hebben we eigenlijk wel een idee wat we drinken en wat deze mineralen met ons lichaam doen? In dit artikel zoomen we in op 1 mineraal dat veel mensen te weinig binnen krijgen en dat veel in groene smoothies zit: Kalium.

Kalium is een metaal dat voor een aantal zaken in ons lichaam belangrijk is. In de eerste plaats is Kalium een belangrijk mineraal voor ons lichaam omdat het ons allerbelangrijkste orgaan helpt te functioneren. Onze hartslag wordt mede mogelijk gemaakt door het element Kalium.

Mensen met een hoge hartslag of, daaraan gerelateerd, een hoge bloeddruk doen er verstandig aan om een dieet te eten met veel Kalium. Zo’n dieet helpt namelijk om de hartslag en de bloeddruk te laten dalen. Overdaad schaadt natuurlijk, maar het kan geen kwaad om erop te letten dat je voldoende Kalium binnenkrijgt.

Het kloppend houden van ons hart is niet het enige waar Kalium goed voor is. Er zijn redelijk betrouwbare indicaties dat Kalium er ook voor zorgt dat het gehalte schadelijke cholesterol in ons lichaam omlaag gaat.

Maar niet alleen voor ons bloed is Kalium een goed mineraal. Ook voor mensen die al een gezond lichaam hebben is het de moeite waard om eens bij zichzelf na te gaan of ze wel genoeg Kalium binnen krijgen. Zo zorgt Kalium er bijvoorbeeld ook voor dat onze spieren zich kunnen herstellen of kunnen groeien. Natuurlijk hangt dit niet alleen van je Kalium-inname af, maar het is er wel een onderdeel van.

Verder helpt dit element om je een beetje relaxed te houden. Kalium heeft een goede uitwerking op ons zenuwstelsel en daarom is het ook voor mensen die last hebben van stress, of die snel zenuwachtig zijn aan te raden om voldoende Kalium tot zich te nemen.

Er zijn nog wel wat eigenschappen van Kalium op te noemen, maar dat zijn over het algemeen eigenschappen die ook voor andere mineralen gelden. Zo helpt Kalium onze stofwisseling en wordt het watermanagement van ons lichaam door Kalium geholpen. Maar dit wordt ook door andere mineralen gedaan, dus daar zullen we even niet over uitweiden.

Wat wel leuk, en handig, is om te vermelden is dat je niet alleen gezonder wordt van Kalium, maar ook slimmer. Uit onderzoek is gebleken dat Kalium de zuurstoftoevoer naar onze hersenen helpt te vergroten en er zo voor zorgt dat we slimmer worden. Vooral onze cognitieve prestaties worden een stuk beter als we erop letten dat we genoeg Kalium binnen krijgen.

Natuurlijk is dit een beetje dubbelop om deze eigenschap te noemen. Aan het begin van dit artikel hebben we namelijk al gezien dat Kalium helpt om de kwaliteit van ons bloed te verbeteren. Dus het is logisch dat ons bloed dan meer zuurstof kan vervoeren en als onze hersenen te weinig zuurstof hadden om optimaal te kunnen presteren is het logisch dat ze beter gaan presteren als ze meer zuurstof krijgen.

Toch is het niet alleen maar een leuk weetje dat je slimmer wordt van Kalium. Vooral jonge kinderen die geen of weinig groenten en fruit eten lopen al snel een risico om te weinig Kalium binnen te krijgen. En dat kan inderdaad schelen in de cognitieve vaardigheden van je koter.  Kijk, hele IQ-punten zal het niet schelen, maar ook een kleine verbetering is mooi meegenomen toch?

Dan komen we uiteindelijk bij de vraag: Hoeveel Kalium heb je dan per dag nodig. De World Health Organisation heeft daar onlangs nieuwe richtlijnen voor opgesteld. Een volwassene moet ongeveer 3.5 gram Kalium per dag binnen krijgen. Eigenlijk kan het geen kwaad om voor kinderen ook deze standaard aan te houden. Kinderen zijn in de groei en kunnen dit mineraal goed gebruiken.

Wel is het belangrijk om je te realiseren dat de hoeveelheid Kalium die je per dag nodig hebt gebaseerd is op de inname van je hoeveelheid zout per dag. Zout (Sodium) en Kalium (Potassium) vormen in ons lichaam een natuurlijke balans. De WHO baseert haar standaarden op een maximale inname van 2000mg zout per dag. En daar gaan we heel makkelijk overheen. Dat is zonde en niet bevorderlijk voor onze gezondheid, dus probeer daar ook op te letten.

Maar we dwalen af. Dit artikel gaat niet over zout, het gaat over Kalium. De grote vraag is natuurlijk: Hoe krijg ik voldoende Kalium binnen. Het antwoord is simpel. Door groene smoothies te drinken. Kalium komt heel veel voor in groenten en fruit en daar zijn groene smoothies van gemaakt.

Mocht je na het lezen van dit artikel echt fanatiek geworden zijn en wil je je lichaam een flinke Kalium-boost geven? Dan is het aan te raden om bananen, spinzie en sla in je blender te gooien. Dat zijn namelijk echte Kaliumtoppers!

Heerlijke groene smoothie recepten vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>