Kruiden in je groene smoothie

Kruiden zijn echt een aanrader om in je groene smoothie te doen. Eerst was ik niet zo met kruiden bezig, maar de laatste tijd ben ik me er een beetje in gaan verdiepen en doe ik steeds vaker kruiden door mijn groene smoothie. Kruiden in je smoothies hebben eigenlijk twee grote voordelen. In de eerste plaats geven ze meer smaak aan je groene smoothie en in de tweede plaats zijn ze enorm gezond.

In dit artikel gaan we even in op de algemene eigenschappen van kruiden, waarom dat ze in het algemeen gezond zijn, daarna zullen we de populairste soorten kruiden wat beter bekijken, zodat je precies weet waarom je kruiden in je groene smoothie moet verwerken.

Kruiden bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen. Vier keer meer vitamine A dan sla, vijf keer meer vitamine K, veel meer ijzer dan spinazie, veel meer antioxidanten dan de meeste groenten. Dat is best leuk, maar je schiet er niet veel mee op. Deze waarden zijn namelijk gebaseerd op waarden per 100 gram, en je eet nu eenmaal makkelijker 100 gram sla dan 100 gram peterselie. Zo realistisch moeten we helaas zijn.

Dat wil niet zeggen dat kruiden waardeloos zijn. Zeker niet. Stel doet 5 gram kruiden door je smoothie, dan krijg je evenveel ijzer binnen als met bijvoorbeeld 40 gram spinazie.

Gezonde voedingsstoffen, dat is het eerste wat je binnen krijgt, maar kruiden kunnen meer voor je lichaam doen. Zo bevatten kruiden over het algemeen voedingselementen die bacterie-infecties tegengaan en ontstekingen remmen. Kruiden zijn eenvoudig toe te voegen aan je groene smoothie en ze geven een heerlijke smaak, dus waarom zou je het niet doen? Het is een eenvoudige manier om je groene smoothie nog gezonder te maken!

Nu zijn er honderden verschillende kruiden. Allemaal hebben ze hun eigen gezonde eigenschappen. Het gaat wat te ver om ze allemaal te bespreken, maar om je op weg te helpen bespreken we de drie populairste kruiden. Maar laat dit vooral niet in de weg staan om lekker te gaan experimenteren met kruiden, want ze zijn hartstikke lekker en hebben allemaal een eigen unieke smaak én gezonde eigenschappen.

Peterselie

Peterselie is hartstikke lekker en gezond, maar heeft 2 eigenschappen die voor groene smoothie gebruikers van belang zijn. In de eerste plaats bevat peterselie veel chlorofyl, een stof die helpt om je lichaam te reinigen van zware, schadelijke metalen. Combineer dit met een forse dosis antioxidanten en je hebt echt een heel goed soort kruiden voor (vooral) je lever en nieren te pakken.

Ik merk dat er onder de lezers van dit blog nogal wat vegetariërs zitten. Dat is helemaal niet erg, maar vegetariërs lopen wel een groter risico op een vitamine B tekort en dat is schaddelijk voor je hersenen. Peterselie bevat relatief veel vitamine B, dus voor vegetariërs is het zeker een aanrader om die mooie kruid door je smoothie te mixen!

Koriander

Dit kruid, Koriander is er eentje met een hele uitgesproken smaak. Je houdt ervan of je haat het. Mocht je het haten, dan zou je kunnen overwegen om het te mixen met bijvoorbeeld peterselie. Dit helpt om de smaak een beetje te neutraliseren.

Maar waarom zou je überhaubt koriander in je groene smoothie verwerken. In de eerste plaats omdat het een echte vitaminebom is. Vitamine A, B, K, je komt het in ruime mate tegen in koriander.

Verder helpt het om kapotte cellen te herstellen en gezonde cellen te beschermen. Daarnaast helpt het slecht vet te verteren en draagt verder nog bij aan de vermindering van het slechte cholesterol.

 

Basilicum

Basilicum bevat de eigenschappen van de kruiden die hierboven besproken ook wel, kruiden overlappen elkaar een beetje op dit gebied, maar basilicum heeft een bijzondere eigenschap. Het is in staat om de zenuwen te kalmeren. Als je veel stress in je leven hebt is het sowieso verstandig om een beetje kalm aan te doen en een gezonde groene smoothie met basilicumblaadjes erbij helpt zeker.

Verder wordt er van basilicum gezegd dat het niet alleen helpt om de zenuwen te kalmeren, maar dat het ook in staat zou zijn om “positieve” energie te generen. Persoonlijk geloof ik dat niet, maar wie weet werkt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>