Komen jouw gezondheidsklachten door een ijzertekort?

Nog niet zo heel lang geleden schreef ik in een artikel over kalium dat ik zou starten met het schrijven van een aantal artikelen over mineralen. Het eerste artikel ging over kalium en daarna is er eigenlijk niets meer van gekomen. Toch is het belangrijk om wat meer over mineralen te weten te komen. Vaak zie je namelijk op een verpakking staan: “Bevat veel mineralen”. Maar veel mensen hebben geen idee wat mineralen precies zijn, en wat ze in je lichaam doen. Daarom deze post over misschien wel het bekendste mineraal: ijzer.

Hoewel het ijzer waarschijnlijk het bekendste mineraal is, wil het niet zeggen dat iedereen genoeg ijzer binnen krijgt. In tegendeel. In de VS krijgt ongeveer 10% van alle vrouwen te weinig ijzer binnen, en dat levert gezondheidsklachten op. Veel mensen die te weinig ijzer binnen krijgen voelen zich niet fit en kunnen niet goed presteren.

Dat is ook niet zo raar als je kijkt naar wat ijzer in ons lichaam doet. Ongeveer twee derde van al het ijzer wat we in ons lichaam binnen krijgen wordt gebruikt voor de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine vind je in rode bloedcellen en is verantwoordelijk voor de transport van zuurstof door ons lichaam. Te weinig ijzer eten zorgt er dus voor dat er onvoldoende gezonde rode bloedcellen worden aangemaakt en dat je over te weinig zuurstof in je lichaam kunt beschikken. Dat is best wel zorgelijk. Dit tekort veroorzaakt moeheid en futloosheid. Gelukkig is dit eenvoudig aan te pakken: meer ijzer eten!

Voordat we gaan kijken naar de vraag hoeveel ijzer je dan moet eten en waar veel ijzer in zit kijken we nog even wat ijzer nog meer doet in je lichaam. Vooral je haren en je nagels hebben baat bij voldoende ijzer. Verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld van de Harvard School of Public Health, hebben aangetoond dat een ijzertekort zelfs een reden voor haaruitval kan zijn. Het eten van voldoende ijzer kan dus kaalheid tegengaan. Wel moet daarbij gezegd worden dat er veel meer redenen voor kaalheid zijn. Waarschijnlijk is de genetische aanleg veel sterker dan de hoeveelheid ijzer die je eet. Maar toch, ijzer kan helpen kaalheid te vertragen en dat is mooi meegenomen.

Dan kom je natuurlijk op de vraag? Hoeveel ijzer moet ik nu eigenlijk op een dag eten. Die vraag moet je eigenlijk beantwoorden voor twee groepen mensen, en eigenlijk moet je het dan ook nog opsplitsen naar leeftijd. De eerste groep mensen is de groep die wel vlees eet, vlees bevat namelijk ijzer die makkelijker opgenomen wordt in je lichaam en de tweede groep mensen zijn de vegetariërs, zij moeten extra veel ijzer eten.

 

Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid ijzer niet vegetariërs

Leeftijd Mannen Vrouwen
1 tot 3 7 mg 7 mg
4 tot 8 10 mg 10 mg
9 tot 13 8 mg 8 mg
14 tot 18 11 mg 15 mg
19 tot 49 8 mg 18 mg
Boven de 50 8 mg 8 mg
Zwanger - 27 mg

 

 

 

 

 

 

Dagelijkse Hoeveelheid IJzer voor vegetariërs
Leeftijd Mannen Vrouwen
14 tot 18 20 mg 27 mg
19 tot 49 14 mg 33 mg
Boven de 50 14 mg 14 mg
Zwanger - 49 mg

 

Dan is de laatste vraag natuurlijk belangrijk: Hoe krijg je voldoende ijzer binnen. Dat is niet moeilijk. Het antwoord is groene smoothies drinken. Groene smoothies zijn namelijk een bron van mineralen en al helemaal van ijzer. Natuurlijk zal je direct denken aan spinazie, maar eigenlijk valt dat wel mee. Als je een groene smoothie maakt met veel spinazie, dan krijg je daar “maar” 7mg ijzer mee binnen.

Dat is best veel natuurlijk, maar er moet dan nog wel wat bij. Anders kom je echt ijzer te kort. Wellicht is het een idee om kruiden door je groene smoothie te doen. Die bevatten pas echt veel ijzer. 5 gram tijm bevat bijvoorbeeld bijna net zoveel ijzer als 180 gram spinazie. En het voordeel van kruiden in je groene smoothie verwerken is, is dat het nog lekker smaakt ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>