Kan ik ingevroren fruit in mijn groene smoothies gebruiken?

Een vraag die ik nogal eens gesteld krijg is deze: Kan ik ook ingevroren fruit gebruiken in mijn groene smoothies? Het antwoord in simpel, natuurlijk kan je ingevroren fruit in je groene smoothies gebruiken. De vervolgvraag die ik dan vaak krijg is de volgende: is ingevroren fruit net zo gezond als vers fruit? En die vraag is een stuk lastiger te beantwoorden.

Alles staat of valt met het antwoord op de volgende vragen: Waar? En Wanneer? Om een simpel antwoord te geven op de vraag of vers fruit gezonder is dan ingevroren fruit, dan is het antwoord simpelweg: “ja”. Vers fruit is gezonder dan ingevroren fruit. Het bevat meer vitaminen C en meer vitaminen B. Het punt is alleen dat dit in de ideale situatie het geval zou zijn. In theorie, klopt dit. Maar de praktijk is anders.

Stel je koopt een tros bananen. Is dat dan vers fruit? Tuurlijk zou je zeggen, zeker als je het vergelijkt met ingevroren fruit. In de praktijk is dit maar heel relatief. Iedereen heeft wel eens bananen in de supermarkt gezien die er gifgroen uitzien. Dat komt omdat die bananen niet rijp zijn geplukt en daarna per boot naar Nederland zijn gevaren. Tijdens de overtocht rijpen ze wat bij en komen als het goed is lichtgroen of een beetje geel in de supermarkt aan. Soms gaat dat mis en komen ze gifgroen in de winkel aan. Veel mensen vinden dat alleen maar prettig. “Dan hoeven we ze niet in een keer op te eten”.

Dat is wel waar, maar het betekent ook dat de bananen niet rijp geplukt zijn. En dat betekent dat de bananen niet maximaal, of zelfs verre van maximaal, hun vitaminen aan hebben kunnen maken. Ik gebruik de bananen hier even als voorbeeld, maar dit geldt natuurlijk ook voor ananassen/mango’s/druiven enzovoort. Het meeste van het tropische fruit komt per boot, dat is de goedkoopste manier om dit te vervoeren. Het meeste tropische fruit wordt dus onrijp geplukt en bevat niet de maximale hoeveelheid vitaminen. Met nadruk het meeste, want er zijn bijvoorbeeld ook druiven en ananassen die met het vliegtuig komen. Die worden rijp geplukt en landen de volgende dag op Schiphol. Dat is een ander verhaal. Maar het meeste tropische fruit is onrijp geplukt en is dus niet echt vers.

Heb jij onze 10 gratis groene smoothie recepten al? Klik hier om ze te downloaden

Dan heb je aan de andere kant het ingevroren fruit. Ingevroren fruit, uit het buitenland wordt wel rijp geplukt en dan gewassen en ingevroren. Bij het wassen gaan er bij sommige soorten fruit, vooral bessen, vitaminen verloren. (Dit is wassen op een industriële manier, dus niet even afspoelen). Dat is zonde, maar het verlies van vitaminen door dit wassen is minder erg dan het verlies van vitaminen doordat het fruit niet rijp geplukt is.

In de meeste gevallen is ingevroren fruit dus minimaal net zo gezond, zo niet gezonder dan “vers” fruit. Ingevroren fruit is soms ook nog eens goedkoper dan vers fruit, maar je moet toch alert blijven. Het allerbeste is om gewoon goed op te blijven letten en te kijken naar welk fruit in het seizoen is. Deze vruchten hebben de beste voedingswaarden en zijn het minst belastend voor het milieu. Maar als je het over fruit hebt wat gewoon niet in Nederland groeit, zoals ananassen of bananen, dan is een ingevroren variant heel geschikt. Let wel op dat je goed plant en het fruit even laat ontdooien voordat je het in je groene smoothie verwerkt!

Heb jij de onderstaande recepten al? Tijdelijk krijg gratis een dvd met de Fat Burning Workout
Klik hier voor meer informatie!
groene smoothie aanbieding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>