Waarom Japanners minder hartfalen hebben en wat jij er mee kan!

Japan is best een mooi land. Het bestaat voor het grootse gedeelte uit vulkanen en bergen. Sumo-worstelen is er een populaire sport en als de treinen vol zitten dan zijn er speciale conducteurs die de passagiers aanstappen zodat anderen er ook nog bij kunnen.

Dat is allemaal leuk om te weten, maar als het om je gezondheid gaat heb je er niet veel aan. Hier is een feitje wat wel over je gezondheid gaat. Japanners krijgen ongeveer de helft minder hartziekten dan de buren in Amerika. Nu weten we allemaal dan Amerika is opgedeeld in een groep mensen die extreem gezond leven en een groep die extreem ongezond leeft dus dat zou op het eerste gezicht geen verbazing opleveren. Totdat je weet dat Japanners ook niet zo heel gezond leven.

Japanners hebben ongeveer evenveel cholesterol in hun lichaam, en ze roken meer dan de rest van de wereld. Toch hebben ze de helft minder hart- en vaatziekten dan Amerikanen.

Hoe komt dat? Er zijn wel een aantal verklaringen voor te geven. In de eerste plaats komt overgewicht een stuk minder voor. “Slechts” 3% van de bevolking heeft overgewicht. Het is zelfs verboden om overgewicht te hebben op straffe van een streng dieet en een verplichte gang naar de sportschool. Overgewicht is een belangrijke reden voor hart- en vaatziekten.

omega-3-visDaar staat tegenover dat Japanners meer roken, evengoed een belangrijke reden voor hartkwalen. Hoe komt dat dan? Wetenschappers denken dat het antwoord mogelijk te vinden is in het feit dat Japanners zoveel vis eten. Gemiddeld eet een Japanner ongeveer 3 keer vis per week. Dat is hoger dan wordt aanbevolen. De aanbeveling ligt op 2 keer vette vis per week eten, maar ik ken maar heel weinig mensen die dat halen. (Probeer wel als je vis eet duurzame vis te eten!

Doordat Japanners zoveel vis eten hebben ze ook 2 keer zoveel Omega-3 vet in hun lichaam. Wetenschappers denken dat daar het antwoord te vinden is op de vraag waarom Japanners minder hartziekten hebben. In omega-3 vetzuren. Van omega-vetten is al langer bekend dat ze goed zijn voor het hart en dat ze de bloedwegen vrij houden, maar dit onderzoek onderstreept dat nog eens.

Als je bedenkt dat hartziekten wereldwijd nog steeds doodsoorzaak nummer 1 zijn dan is het goed om wat extra aandacht aan deze vetten te besteden. Omega vetten zijn onverzadigde vetten die de bloedvaten schoon houden en hartziekten tegengaan 

Omega-3 vetzuren komen voor in 3 verschillende typen.

  • alfa-linoleenzuur (ALA, deze vorm vind je in plantaardige producten)
  • eicosapentaeenzuur (EPA) Deze vind je vooral in vis
  • docosahexaeenzuur (DHA) ook deze vind je vooral in vis.

Om je hart- en bloedvaten gezond te houden is het dus belangrijk om veel omega-3 vetzuren in je lichaam te krijgen. Dit doe je door veel vis te eten, want vis is gewoon de omega-3 topper, maar je kunt bijvoorbeeld ook gezonde olie aan je eten toevoegen. Bij voorkeur visolie, maar lijnzaadolie en walnootolie zijn ook producten die veel omega-3 vetzuren bevatten, al zijn ze niet favoriet.

Verder kan je natuurlijk ook omega-3 vetten uit groenten halen. De avocado is zo’n groente, maar ook boerenkool en spruiten bevatten omega-3 vetten (ALA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>