De groene smoothie als ideaal en gezond alternatief

De smoothie als ideaal en gezond alternatief

Als je begint met afvallen, wil je niet horen wat er allemaal niet mag en wat je beter kunt laten staan, je hebt veel liever een gezond, lekker alternatief. Welk alternatief dan, hoor ik je denken? Heb je wel eens gedacht aan de groene smoothie, ideaal als onderdeel van je ontbijt, lunch of gewoon als gezond tussendoortje. Het grote voordeel aan de drankjes is, dat je veel kunt variëren en het ook nog eens hartstikke lekker is! In dit artikel lees je meer over deze groene smoothies.

Wat houdt een groene smoothie in?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de groene smoothie gebaseerd op een combinatie van verse, rauwe, groene bladgroenten, vers fruit en water. Door deze producten met een blender fijn te maken, vormt zich een groene sap; de groene smoothie! Belangrijk hierbij is, dat je voor zeker de helft gebruik maakt van groenten en de smaak aantrekkelijker maakt met fruit en kruiden.

Na het blenden kun je de smoothie direct drinken, zodat er zo weinig mogelijk vitaminen afgebroken worden. Je kunt er ook voor kiezen de drankjes in bekers te verdelen en ze verspreid over de dag te drinken! Het wordt afgeraden om de smoothie te lang in de koelkast te laten staan, dat breekt de voedingsstoffen af en zorgt, dat de smoothie gaan oxideren. Daarnaast kan het sapje bij bepaalde fruitsoorten gaan gisten, niet erg lekker! Zorg er dus voor, dat je de smoothie maximaal een á twee dagen laat staan. Hoe verser, hoe lekkerder natuurlijk!

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

Omdat je lichaam in eerste instantie gewend is aan de grote hoeveelheid groente die de groene smoothie bevat, is het in het begin aan te raden om veel fruit smoothies te maken. Daarmee went je lichaam aan de hoeveelheid voedingsstoffen die het ineens binnenkrijgt. Geleidelijk kun je meer groenten toevoegen en daarmee de hoeveelheid fruit matigen. Sommige mensen drinken de smoothie op basis van enkel groente en water, de smaak hiervan is echter vaak bitterder dan met toevoeging van fruit.

Mocht je de smoothie een romig effect willen geven, kun je ook gebruik maken van melk of yoghurt, maar deze bevatten vaak onnatuurlijke eiwitten die het proces van afvallen niet bevorderen. Ik zou als alternatief meer banaan toevoegen bijvoorbeeld, die vrucht heeft immers ook een romig effect en maakt de smoothie daarnaast zoeter.

Waarom kiezen voor de groene smoothie als tussendoortje?

Er zijn tal van goede redenen te bedenken om over te stappen op de groene smoothie als gezond tussendoortje. Hieronder hebben we een aantal punten voor je op een rijtje gezet!

  • Je kunt tot in het oneindige variëren, zo is er altijd een smoothie die je lekker vindt! Variatie is daarnaast ook goed voor je, zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • De smoothies bevatten een grote hoeveelheid mineralen, vitamines en aminozuren, die je lichaam zuiveren en gezonde processen in je lichaam bevorderen.
  • Je bloedsuikerwaarde gaat minder fluctueren, waardoor extreme pieken en dalen in deze waarde worden voorkomen. Hierdoor ontstaat er dus ook geen oxidatieve stress t.g.v. van een te lage bloedsuikerwaarde.
  • Je huid en bloedvaten verjongen zich, door de ontgiftende functie van de verse groenten en fruitsoorten. Je haar gaat er eveneens meer van glanzen!
  • Naast de gezonde huid, worden ook processen in je lichaam, als de stoelgang, bevordert. Dat helpt je bij het afvallen bijvoorbeeld.
  • Door de groene bladgroente krijg je voldoende chlorofyl binnen. Dit verhoogt de zuurstofopname en vergroot de energie van je lichaam. Je zal je snel fitter voelen!
  • Je krijgt veel vocht binnen met de smoothies. Zeker als ontbijt is het zeer aan te bevelen de hoeveelheid water in je lichaam aan te vullen. Dat kan dus uitstekend d.m.v. een smoothie!
  • Je krijgt veel gezonde energie binnen, aangezien fruit en groeten de goede koolhydraten bevatten.

Voor welke bladgroente moet ik kiezen?

Er is niet een specifieke bladgroente die het meest geschikt is voor een groene smoothie, dat maakt het variëren in de verschillende groene smoothies ook zo makkelijk. Je kunt denken aan groenten als spinazie, boerenkool, komkommer (lekker fris!), paksoi, bleekselderij, peterselie, snijbiet, sla, postelein, tuinkers of bijvoorbeeld voor munt. Met deze laatste kruiden geef je de smoothie een extra frisse smaak!

In feite kun je dus de overgebleven groente van een avond eerder gebruiken in de smoothie voor de volgende dag. Zo bespaar je op de kosten en hoef je niks meer weg te gooien!

Kan ik alle fruitsoorten gebruiken?

Zoals ook voor de bladgroente geldt, kun je eigenlijk kiezen voor elk soort fruit! Je moet hierbij gewoon proberen, wat je het lekkerste vindt en het beste op de maag ligt. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om te combineren met verschillende fruitsoorten.

Voorbeelden die veel gebruikt worden zijn appels, peren, bananen, ananas, mango, sinaasappelen, kiwi, bosbessen, bramen, frambozen, mandarijnen, vijgen, dadels, avocado; keuze genoeg dus!

Lekker variëren is gezond en leuk!

Door de grote hoeveelheid mogelijkheden in combinaties, kun je eindeloos blijven variëren met groenten en fruitsoorten. Je kunt zelfs met de hoeveelheid vocht variëren; weinig water geeft een dikke sap die je met een lepel kunt eten, waar veel water echt een sapje geeft die je kunt drinken.

Zo kun je met groene smoothies dus combineren in ingrediënten, de hoeveelheid daarvan en de mate van vochtigheid van de smoothie. Mocht je willen gaan voor een zoete smoothie kun je het sap zoeter maken met producten als Stevia, agavesiroop of ahornsiroop, allen verkrijgbaar in de supermarkt. Liever raden wij echter aan om de sap zoeter te maken door meer fruit toe te voegen, gezonder voor het lichaam en verser!

Superfoods in smoothies

Superfoods, het klinkt gek, maar ze bestaan! Superfoods bevatten een hoog gehalte aan mineralen, aminozuren, vitamines en anit-oxidanten. Stoffen die goed zijn voor je lichaam en processen op een natuurlijke wijze bevorderen.

Een gezonde aanvulling op je groene smoothie dus! Voorbeelden van deze superfoods zijn onder meer gojibessen, cranberries, chiazaad, rauwe cacao, maca, tarwegras, chlorella, hennepzaad, bijenpollen, gember, cayennepeper, rauwe noten (zoals walnoten, macademia noten en cashewnoten). Veel van deze producten zijn gewoon in de winkel verkrijgbaar, ideaal!

Let wel op, dat producten als pinda’s niet rauw zijn. Deze producten zijn vaak al in fabrieken verwerkt en bevatten daardoor ook ongezonde vetten.

Ruim aanbod aan recepten

Zoals in dit artikel al wel naar voren is gekomen, zijn er oneindig veel mogelijkheden in variaties van de groene smoothies. Je kunt er zelf mee experimenteren, maar ook eens op internet kijken! Er zijn diverse fora, waar mensen recepten voor groene smoothies uitwisselen. Ik kan je ook het e-book ’50 groene smoothies in een handomdraai’ aanraden, waar je zowel recepten voor een beginnende smoothie-maker vindt, als een ervaren gebruiker. Zo kun je het boek jaren blijven gebruiken!

Succes, geniet van de groene smoothies!

Ik hoop je met dit artikel een bruikbaar alternatief te hebben gegeven, in plaats van alles op te sommen wat niet goed voor je is, als je aan het afvallen bent.

Zoals gezegd, kijk eens op het internet naar leuke recepten of experimenteer zelf! Bouw het rustig op, waarna je je na een paar weken al aanzienlijk fitter en gezonder zult voelen. Het uiteindelijke doel van afvallen natuurlijk.

Drink ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>