Groene Smoothie als aanvulling

Vandaag gaan we een wijdverbreid misverstand uit de weg helpen: de groene smoothie is geen allesvervanger! Zo, de toon is gezet. Nee, in dit artikel gaan we echt de groene smoothie niet afbranden, het is alleen wel goed om te weten dat je de smoothies niet moet zien als vervanger van je complete voedingspatroon. Groene smoothies zijn ontzettend gezond en helpen bij het creëren van een gezonder lichaam, maar het kan nooit zo zijn dat de smoothies de enige vorm van voeding zijn die je binnen krijgt op een dag. Als dit wel het geval is, lees dan gauw door hoe gevaarlijk dat kan zijn en als dit niet het geval is, lees dan ook door om de begrijpen waarom een dieet van alleen groene smoothies niet goed voor je is. Tegelijkertijd maken we je ook duidelijk welke ingrediënten van groot belang zijn in groene smoothies. Ideaal!

Het belang van vezels

Waar veel mensen de fout in gaan bij het maken van groene smoothies, is dat ze een klein deel groenten gebruiken en de rest aanvullen met fruit. Echter, een echte groene smoothie zit vol met vezels en die vezels haal je juist uit.. precies, groente! Het is een uitstekend idee om spinazie en boerenkool toe te voegen aan je groene smoothie. Deze twee groenten zitten vol met vezels en goede mineralen. Voor de nodige vitamine C kun je natuurlijk fruit toevoegen aan je groene smoothie, maar overdrijf hier niet in. De smoothie moet vooral een gezonde aanvulling op je voedingspatroon zijn, niet een zoet fruitdrankje. Als dat laatste het doel zou zijn, dan had je ook een pak vruchtensap in de supermarkt kunnen kopen. Een gezond lichaam vaart wel bij de juiste hoeveelheid vezels per dag. Onze voorouders kregen ongeveer 120 gram vezels per dag binnen, tegenwoordig eten wij ongeveer 20-40 gram vezels per dag omdat we te weinig groente innemen. Vezels zijn belangrijk voor een sterk lichaam en ze zouden dus het hoofdbestandsdeel moeten zijn van jouw groene smoothie. Voor nog betere smoothies begin jij vandaag dus met echte groente-smoothies. Meer groente en minder fruit!

Vergeet de vetten niet

Het klinkt misschien wat raar als je juist vet wilt verliezen, maar een groene smoothie zonder vet is geen groene smoothie. Natuurlijk moet jouw mix zo gezond mogelijk zijn en barsten van de vitaminen en mineralen, maar zonder vet kom je er niet. Jouw lichaam kan mineralen en vitaminen alleen maar opnemen en verwerken met behulp van vet. Daarnaast is vet ook nodig voor het verbrandingsproces in het lichaam. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je niet zomaar vet door je groene smoothie gaat mixen. Denk eens aan goede vetten die in yoghurt zitten, slagroom of zelfgetrokken bouillon. Een veelgebruikt vet dat door groene smoothies wordt gemixt is kokosnootolie. Deze olie is ontzettend voedzaam en bevat de juiste vetten om jouw smoothie nog gezonder te maken. In principe maakt het niet zoveel uit op welke manier jij vet toevoegt aan de groene smoothie, als het maar verzadigd vet is.

Verdeel de smoothies over de dag

Groene smoothies zitten vol met groenten. In één smoothie zit soms wel de hoeveelheid van vijf porties groente die je dan in één keer opdrinkt. Natuurlijk krijgt je lichaam daarmee een boost van vitaminen en mineralen en dit lijkt uitstekend voor de gezondheid, maar in werkelijkheid valt dit vies tegen. Jouw lichaam is berekent op 200 gram groente en fruit per dag. Per dag ja, niet per 5 minuten. Het is eigenlijk helemaal niet zo gezond om in één keer een dergelijke hoeveelheid groente naar binnen te werken. Het is veel verstandiger om de groene smoothie een aanvulling te laten zijn op je dagelijkse voeding. Op die manier verdeel je de inname van vitaminen en mineralen over de hele dag en heeft je lichaam de tijd om deze te verwerken. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een groene smoothie klaar te maken en bij elke eetgelegenheid een aantal slokken te nemen. Bijvoorbeeld bij het onbtijt een deel, bij de lunch en bij het avondeten. De geleidelijke inname van voldoende groente en fruit in combinatie met je standaard voeding zal goed doen aan je lichaam.

Belangrijk: luister naar je lichaam

Vaak bevatten recepten voor groene smoothies ook rauwkost. Rauwkost is heerlijk, maar niet iedereen reageert hier even goed op. Er zijn voldoende mensen die rauwkost slecht verteren, waardoor de darmflora ontregelt kan raken. Dit kan pijnlijke gevolgen hebben als maagkrampen en darmontstekingen. Het is belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam. Wanneer je je niet lekker voelt na het drinken van groene smoothies, moet je dit gevoel niet wegstoppen maar juist actie ondernemen. Kijk even een paar dagen aan hoe je reageert op de smoothies, maar als je elke keer last krijg van je maag en darmen is het tijd om te stoppen met de smoothies. Je kunt eventueel in overleg met een diëtiste of huisarts bekijken of je toch op een andere manier groene smoothies kunt drinken, maar te allen tijde zal je jouw gezondheid moeten laten beslissen!

Moraal van het verhaal

Het drinken van groene smoothies is prima. Groene smoothies zitten vol met gezonde vitaminen en mineralen en ze maken jouw lichaam zichtbaar sterker en fitter. Echter, je moet natuurlijk wel op de juiste manier omgaan met groene smoothies. Gebruik voldoende vezels, voeg genoeg verzadigd vet toe, verdeel de inname van de smoothies over de hele dag en zorg er altijd voor dat groene smoothies een aanvulling zijn op jouw dagelijkse voedsel. Als je je daaraan houdt kan er eigenlijk niets fout gaan. Let wel altijd op wanneer er klachten ontstaan na het drinken van groene smoothies. Het kan zijn dat jouw darmflora in de war is geraakt. Onderneem actie wanneer je je gedurende enkele dagen niet lekker blijft voelen en stop tijdelijk met de groene smoothies totdat je contact hebt gehad met een specialist.

Wil jij meer over groene smoothies weten? Bestel ons nieuwe boek met 125 groene smoothie recepten! Daarnaast krijg je meer dan 100 extra recepten als bonus!

Klik hier voor meer informatie!
125GSR-pr5 300

Een reactie op “Groene Smoothie als aanvulling

  1. Dank je voor dit artikel. Inderdaad de groene smoothies zijn super maar je moet er goed mee omgaan. De juiste vetten gebruiken en het drankje drinken gedurende de ganse dag geeft een veel beter resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>