Gezond eten tijdens de feestdagen

Gezond eten tijdens de feestdagen

Een gezellig etentje met vrienden, een verjaardag van je zus of een kerstdiner van je werk. Allerlei gelegenheden waar het vaak lastig is om je aan je gezonde levensstijl te houden. Hier geven we je tips hoe je kan genieten bij speciale gelegenheden maar ondertussen ook om je gezonde levensstijl blijft denken. Gezellig en gezond valt namelijk prima te combineren.

Etentjes

Tijdens een etentje kan je meestal prima zelf kiezen wat je wilt eten. Doordat je van een menukaart je eigen eten kan samenstellen, bepaal je zelf wat je eet. Hierdoor kan je gezellig mee uit eten en toch verantwoorde en gezonde keuzes maken. Bedenk wel dat soms genieten ook belangrijk is en een gezonde levensstijl kerst-dinerdaardoor makkelijker vol te houden is.

Kies bij een etentje voor gegrilde vlees- of visgerechten en eet daarbij gestoomde groenten. Vraag of je de saus apart kan krijgen of bestel helemaal geen saus. Ook kan je prima om een kleine portie vragen en het dessert overslaan of met iemand delen. Neem in plaats van het dessert een kopje koffie of thee. Denk er om dat er bij vegetarische gerichten vaak veel kaas zit. Dit kun je prima aan de kant schuiven. Kies bij saus voor rode sauzen en niet voor de witte sauzen. De witte sauzen bevatten namelijk veel room. Ook gegratineerde gerechten bevatten vaak veel room en kaas. Denk er ook om dat je niet te veel alcohol drinkt. Neem water om je dorst te lessen.

Verjaardagen

Het liefst ga je als je aan het afvallen bent niet naar verjaardagen. Op verjaardagen krijg je vaak allerlei lekker en ongezond eten aangeboden zoals taart en allerhande hapjes. Je wil dan graag gezellig zijn en het kan daarom zwaar zijn om de verleiding te weerstaan. Het beste is om een beetje mee te doen en voor het minst ongezonde eten te gaan.

Eet een klein stukje taart en sla af en toe de ronde met hapjes over. Kies voor hapjes met groente en fruit en neem de kleinste stukjes kaas en worst. Kies in plaats van slagroom- of mon chou taart voor een vruchtenvlaai. Drink thee of koffie en geef van te voren aan dat je op dieet bent. Hiermee voorkom je dat ze niet blijven aandringen dat je wat neemt. Probeer het drinken van alcohol en vruchtensappen te vermijden en wissel deze anders af met water.

Feestjes

Een gezellig feestje met collega’s is niet ideaal als je probeert af te vallen. Maar ook deze hoef je niet te vermijden zolang je niet elke dag een feestje hebt.

Spreek van te voren met jezelf af hoeveel alcohol je drinkt en hoeveel hapjes je neemt. Kies bij de hapjes voor groente- en fruithapjes en sla de gefrituurde hapjes over. Drink niet te veel vruchtensappen en probeer eens alcoholvrij bier. Neem een toastje met filet american en kies voor de japanse borrelmix. Zorg er ook voor dat je van te voren thuis al genoeg gegeten hebt zodat de verleiding niet te groot is.

Zelf iets te vieren?

Als je zelf een verjaardag of feestje geeft, kan je veel gezonde keuzes maken zonder dat je gasten dit door hebben.

 Name: Email: We respect your email privacyPowered by AWeber Autoresponder 

Maak van alles kleine porties en serveer geen grote punten taart, maar kleine verschillende taartjes. Kies voor magere vleessoorten en vermijd volvette kaassoorten voor de hapjes. Neem volkoren of donkere toastjes en stokbrood en laat het stokbrood in de supermarkt mooi dun snijden. Serveer bouillon in plaats van romige soepen en maak rauwkost met een dipsausje van kruiden en yoghurt. Ook kan je heerlijk amuses op basis van kruiden en groenten maken. Genoeg opties om er een leuk en gezellig feestje van te maken.

Toch gezondigd?

Heb je op een feestje of verjaardag toch een keer de verleiding niet kunnen weerstaan? Geen paniek, dat kan een keer voorkomen. Het kan je ook weer stimuleren om er daarna weer volop mee aan de slag te gaan.

Als je van te voren weet dat je gaat zondigen, kan je de week ervoor al extra goed op je voeding letten. Ga op de dag zelf sporten en sport de week ervoor of erna een keer extra. Ook kan je de dag erna een balansdag inlassen. Als je veel gezondigd hebt, kan je zelf een balansweek instellen. Zorg ervoor dat je in de week erna niet direct weer een gelegenheid hebt waar je in de verleiding kan komen.

Houd goed voor ogen dat het geen reden is om het op te geven. Ga vol goede moed verder en bedenk welke resultaten je al behaald hebt. Wees hier trots op en ga op die weg verder. Wees positief en denk niet dat alles door één feestje of etentje helemaal verpest is. Bedenk dat een keer zondigen een goede reden kan zijn om je dieet en gezonde levensstijl daarna weer op te pakken en vol aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat het niet voor niets geweest is wat je ervoor al bereikt hebt.

Heb jij nog leuke tips? Laat deze dan a.u.b achter bij het reactie formulier;)

AANBIEDING: Bestel voor 1 januari 2014 de onderstaande e-book’s: 70 groene smoothies, 21 paleo recepten, de fat burning workout en je krijgt GRATIS het echte fysieke boek: 70 groene smoothie recepten in de brievenbus (t.w.v. 15,00) !! Klik hier om het e-book en gedrukte boek te bestellen!
70 groene smoothie receptenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>