Fouten die we maken tijdens het winkelen

Fouten maken we allemaal, daar is niet heel veel mis mee. Maar als je niet weet dat je een fout maakt, dan ben je onhandig bezig. Er zijn voldoende bezigheden die we regelmatig doen, waar we nog behoorlijk wat aan kunnen verbeteren. Een van die dingen is winkelen. En dan heb ik het niet over het kopen van kleren, maar over het kopen van eten. Nou is het natuurlijk een beetje overdreven om gelijk over fouten te gaan praten, maar de welwillende lezer zal snappen wat ik bedoel.

In ieder geval, boodschappen doen is wel een belangrijk onderdeel van gezond leven. Stel je leeft heel bewust, heel gezond, en je volgt een detoxdieet, maar je koopt zonder dat je het weet boodschappen die bespoten zijn, dan kun je denken dat je gezond bezig bent en je zult je ook wel beter voelen, maar in de praktijk werkt het natuurlijk niet echt.

Een klein voorbeeld, maar het in ieder geval geen kwaad om de basis van ons eten/groene smoothies eens onder de loep te nemen.

Als je boodschappen doet, maak er dan even iets leuks van. Ga niet naar de grootste supermarkt die je kunt vinden, zoek daar een boodschappenkar en laadt deze vol met allerlei (min of meer) gezonde producten. Gezond leven is vers eten. De groenten en fruitafdeling van de gemiddelde supermarkt in ons land is zeer redelijk, dus je hoeft niet perse naar de groenteboer om je spullen daar te halen.

Hoe het ook zij, zorg ervoor dat je een paar keer per week even je boodschappen gaat halen. Dit heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats zijn je producten vers. Dat zorgt ervoor dat je meer vitaminen binnen krijgt en minder verspilt omdat je groenten bedorven zijn. Daarnaast werkt het ook psychologisch door. Voeding is niet zomaar iets wat er gewoon is, nee, je herinnert jezelf eraan dat het belangrijk is om gewoon precies genoeg voeding te kopen als nodig is.

Als je dan de groente en fruitafdeling gepasseerd bent, begint het feest pas echt. Groenten en fruit zijn op hier en daar wat bestrijdingsmiddelen na wel gezond. Maar zodra je iets verder de winkel inloopt lijkt de hele winkel wel uit gezonde producten te bestaan. Uit de schappen stralen vrolijk gekleurde opdrukken met “Vetvrij”, “Suikervrij”, “Nu nog gezonder” en “Extra light” je toe. Hoe gezond fabrikant het ook allemaal weten te verkopen, wordt niet een kuddedier en blijf goed opletten.

De nieuwste trucs zijn om producten in een mooi, kartonnen zakje te verpakken. Het product lijkt zo heel erg organisch en biologisch, maar de verpakking zegt natuurlijk helemaal niets.

We weten allemaal dat we niet naar de supermarkt moeten gaan met een lege maag. Zakken chips en andere ongezonde producten springen als het ware zo vanuit de schappen ons winkelwagentje in. Maar eigenlijk weten we dat allemaal wel. Maar de supermarkten zijn steeds langer open. Er is ook een gevaar de we naar de supermarkt gaan met een te volle maag. En dat zorgt ervoor dat we, inderdaad, bijna niets eetbaars meenemen.

Plannen is dan ook hier het sleutelwoord. Zorg dat je van tevoren een lijstje hebt met producten die je nodig hebt en probeer je hier ook aan te houden. Natuurlijk hoef je niet compleet neurotisch door een supermarkt te gaan, maar het helpt wel als je van tevoren hebt nagedacht over wat je in huis haalt. Bedenk ook dat als je in de supermarkt de verleiding weet te weerstaan om ongezonde producten te kopen, je al een heel eind bent in gezond eten.

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over de supermarkt. Logisch want het is lekker makkelijk. Maar vergeet ook de lokale groenteboer niet. Vaak heeft de groenteboer betere groenten en fruit, maar is het ook veel makkelijker om je eigen hoeveelheid te bepalen. (Iets wat je natuurlijk weer terug ziet in de prijs). Je krijgt zo dus een betere kwaliteit voor een lagere prijs. En wie wil dat nou niet?

Mocht je helemaal prijsbewust willen shoppen ga dan naar de markt. Persoonlijk is dit echt mijn favoriete plek om mijn groenten en fruit in te slaan. Sowieso hou ik al van de sfeer die er op de markt hangt. Marktkoopmannen die met passie hun waar aan staan te prijzen, de gezellige drukte die er heerst en de enorme diversiteit aan producten.

Zeker de markten in de grote steden hebben een assortiment aan groenten die je bij maar heel weinig groentejuweliers tegen zult komen. Vaak zijn de producten van de markt biologisch, maar dat hoeft niet perse. Toch zijn producten van de markt over het algemeen van goede kwaliteit, maar ziet het er niet per definitie mooi uit.

Veel Nederlanders denken dat groenten en fruit dat er perfect uitziet verse groenten en fruit zijn. Dat is meestal niet zo. Echt, verse en eerlijke producten hebben meestal een plekje of een beschadiging. Haal hier niet je Hollandse neus voor op, want vaak zijn deze groenten beter dan die je in de supermarkt aantreft.

Ze zijn in ieder geval goedkoper. Zeker aan het einde van de dag, als de markt sluit kun je je slag goed slaan. Wie zegt dat gezond leven duur is? Op de markt kun je je (gezonde) slag slaan.

Zo, ik hoop dat je met deze tips de basis van je gezonde voeding, de producten, op een betere, gezondere en financieel aantrekkelijkere manier in kunt slaan. Veel succes!

Heb jij onze 10 groene smoothie receptenboek al? Download hem gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>