Een gezonde leefstijl en gezonde voeding

gezonde leefstijlIedereen weet dat gezond eten, voldoende bewegen en niet roken belangrijk is voor je gezondheid en een gezonde leefstijl. Door gezond te eten blijft je lichaam fit en goed functioneren. Gezonde voeding helpt om aandoeningen zoals hart- en vaatziekten te voorkomen. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen gezond te eten en zo een gezond leefstijl te creëren.

Gevarieerd eten

Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Je hebt vetten, koolhydraten, vocht, vitamines, eiwitten, mineralen en voedingsvezel nodig. Door gevarieerd te eten krijg je alle voedingsstoffen in de benodigde hoeveelheden binnen.

Houd het volgende lijstje als richtlijn aan:

– vijf tot zeven sneden volkoren of bruin brood
– twee porties fruit
– drie tot vier opscheplepels groente
– drie tot vijf aardappelen
– 100 gram vlees of vis
– één à twee plakjes vleeswaren
– één à twee plakken kaas
– 1,5 liter vocht, waarvan twee tot drie glazen melkproducten

Voldoende brood, aardappelen, groente en fruit

Aardappelen en brood zijn rijk aan koolhydraten, voedingsvezel en vitaminen. Ook zorgen brood en aardappelen voor een verzadigd gevoel. Door groente en fruit te eten verklein je de kans op bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Eet hierbij wel gevarieerde groente- en fruitsoorten.

Denk om vet

Let er op dat je niet te veel vet eet en ook op welk soort vet je eet. Te veel verzadigd vet eten vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Producten waar onverzadigde vetten inzitten zijn daarom gezonder. Denk hierbij aan magere producten en verstandige tussendoortjes.

Eet niet te veel zout

Van nature bevatten alle voedingsmiddelen zout. Het is dus niet nodig om zelf nog zout aan je eten toe te voegen.

Drink voldoende

Gemiddeld moet je 1,5 liter vocht per dag innemen. Dit is onder andere belangrijk voor de werking van je darmen. Het kan geen kwaad om soms alcohol te drinken, maar beperk dit wel tot maximaal twee glazen per dag en drink niet dagelijks.

Niet de hele dag eten

Het is een goede basis om drie keer per dag een maaltijd te eten. Probeer naast deze maaltijden de gezonde tussendoortjes te beperken tot vier per dag. Dit geeft een volwaardige voeding waarbij je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eet veilig

Zorg dat je geregeld je handen met water en zeep wast. Vooral voor en tijdens het bereiden van eten is dit belangrijk. Gebruik elke dag een schone vaatdoek en gebruik schone snijplanken en messen. Etensresten moet je niet langer dan twee dagen en in de koelkast bewaren.

Heb jij die 10 gratis groene smoothie recepten al?
Hybrid Connect Error : Connector could not be found

10 groene smoothie recepten gratis

Vind je dit een leuk artikel? Laat even een reactie achter of like of share dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>