Alkaliseren, wat is het?

Alkaliseren en groene smoothies zijn woorden die vaak samen genoemd worden, maar wat is het nu precies en wat hebben groene smoothies nu precies te maken met de alkalisatie van het lichaam. Om te begrijpen wat alkaliseren nu precies inhoudt moeten we even de scheikundeboeken openslaan.

Wat zijn zuren en basen?

Sommige dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het een kan niet zonder het ander. Er zou geen licht zijn als er niet tegelijk duister zou zijn. Goed zou niet bestaan als daar tegenover geen kwaad zou zijn. En we zouden niet weten wat liefde is als we niet zouden weten wat haat is. Nu zal je denken, we zouden toch de scheikundeboeken open slaan en niet naar de filosofische opvattingen van Diana Verbeek gaan luisteren? Daar heb je gelijk in, maar wat ik wil laten zien dat sommige zaken tegenover elkaar staan, maar tegelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

En zo’n geval hebben we hier ook te pakken. Als we het hebben over alkaliseren dan hebben we het over het terugbrengen van de zuurgraad in ons lichaam en het omhoog brengen van het baseniveau. Wat? Geen paniek, we komen erachter wat dit betekent.

In ons lichaam bevinden zich ontzettend veel zuren. En dat is goed, want die zuren hebben we nodig. Ze beschermen ons tegen infecties, verhogen de weerstand en helpen bij het verteren van ons voedsel. Zuren zijn dus nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Aan de andere kant heb je zogenaamde basen. Basen zijn het tegenovergestelde van een zuur. Ook basen zijn nodig in ons lichaam.

alkaliseren-met-groene-smoothieZuren en basen moeten in ons lichaam een balans vinden. Iedereen kent de term pH-neutraal. Dat betekent dat zuren en basen in balans zijn. De pH-waarde wordt uitgedrukt in een getal. Dat wordt een beetje op een rare manier gedaan, want je zou denken dat de pH-waarde die bij pH-neutraal hoort 0 is. Dat is niet zo. Is een substantie heel, heel erg zuur, het zuurste wat je je voor kunt stellen dan hoort daar de pH-waarde 0 bij. Is een substantie totaal het tegenovergestelde, bevat het dus bijna alleen maar basen, dan is de pH-waarde 14.

Ons lichaam en de pH-waarde

Komen we bij de vraag: wat heeft dit met ons lichaam te maken. In ons bloed zitten ook zuren en basen. Deze basen moeten samen bijna in balans zijn. De ideale waarde ligt rond de 7.35 dus met iets meer basen dan zuren. In de praktijk noemen we dit overigens gewoon in evenwicht.

Goed, je weet nu wat basen en zuren zijn, je weet dat ze ongeveer in balans moeten zijn, maar de vraag blijft staan: wat is alkaliseren nu. Alkaliseren is het omlaag brengen van de zuurgraad in ons lichaam. Met andere woorden meer basen in het bloed brengen zodat het evenwicht tussen zuren en basen weer herstelt wordt.

Ons lichaam kan dat prima zelf af. Onze nieren zorgen ervoor dat deze balans gehandhaafd wordt. Daar is echter wel een voorwaarde voor. Er moeten voldoende basen voorhanden zijn om in het bloed te laten komen. Maar wat gebeurt er als dit niet het geval is? Dan kan het lichaam twee dingen doen. In de eerste plaats kan het zuren op gaan slaan in spieren en organen, en daar zijn deze niet voor bedoeld. Er is ook nog een andere optie en dat is dat het lichaam calcium (een base) uit de botten haalt om zo de balans te herstellen. Beide opties zijn niet echt wenselijk. Zeker omdat we de afgelopen tien, vijftien jaar zuurder zijn gaan eten, wordt dit een steeds groter probleem.

Wat hebben groene smoothies met alkaliseren te maken?

Dan hebben we nog één vraag over. Wat hebben groene smoothies met het alkaliseren van het lichaam te maken. Dat is eenvoudig te fresh-vegetablesbeantwoorden. Er zijn voldoende groenten voorhanden die veel basen bevatten en zo het lichaam haar gezonde pH-waarde teruggeven. En aangezien groene smoothies heel veel groenten bevatten krijg je voldoende groenten binnen die het lichaam helpen te alkaliseren. Een aantal alkalisatie-toppers zijn bijvoorbeeld wortelen, bleekslederij, pepers en kool.

Over het algemeen krijgen we dus voldoende zuren binnen. Onthoud echter wel dat er sprake moet zijn van een balans. Zuren zijn ook nodig voor ons lichaam. Als je heel veel groene smoothies drinkt dan kan het zijn dat de balans de verkeerde kant op gaat hangen. De kant van de basen. Dat is ook niet de bedoeling. Daarom is het niet onverstandig om af en toe wat citrus toe te voegen aan je groene smoothie. Denk bijvoorbeeld aan een citroen of een limoen. Maar als je liever een grapefruit neemt, dan is dat natuurlijk ook goed en gezond!

2 reacties op “Alkaliseren, wat is het?

  1. Ben met al die “gezonde” groene smoothies gestopt omdat ik er maagpijn van kreeg. Schijnbaar ben ik niet de enige die niet tegen ongekookte groenten kan.
    Jammer!

    • ik had daar ook last van.. en mn darmen niet te vergeten! mij is verteld dat dit een normale reactie kan zijn omdat je lichaam er niet aan gewent is… en nu heb ik er geen last meer van! je kunt in het begin anders wat minder groente er in verwerken en het gaan opbouwen.. ik wert niet of je soya gebruikt? maar hier kunnen sommige mensen niet tegen dus zou je iets anders kunnen gebruiken

      groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>