Afvallen door conditie sport

sporten en afvallenOm af te vallen, kiezen mensen vaak voor een
conditiesport. Denk hierbij aan populaire sporten zoals fietsen, hardlopen,
(rol)schaatsen, skeeleren, spinnen of cardiotraining. Door een sport te kiezen
die bij je past en die je leuk vindt, is het een stuk makkelijk om het sporten
vol te houden.

De eerste stap bij het afvallen is het aanpassen van je voedingspatroon. Ga gezonder eten volgens de Schijf van Vijf, eet kleinere porties en let op het aantal calorieën. Om kilo’s kwijt te raken kan sporten een belangrijk aanvulling op je voedingspatroon zijn. Zeker conditiesporten helpen hierbij. Als je begint met sporten is het wel belangrijk om ook op je voeding te gaan letten om zo tot het best mogelijke resultaat te komen. Let er ook op dat je niet te weinig gaat eten en blijf voldoende drinken. Het beste is om elke dag veel water te drinken.

Waarom helpt conditiesport bij het afvallen?

Er zijn verschillende redenen waarom conditiesporten helpen bij het afvallen. Door de combinatie van minder eten, conditiesport en krachtsport verlies je vetmassa. Als je alleen aanzienlijk minder gaat eten om zo af te vallen, verlies je ook spiermassa. Sporten zorgt daarnaast ook voor een positieve afleiding. Als je anders een avondje op de bank had gezeten, was de kans groter dat je ging snoepen of snacken. Ook versterkt sporten de motivatie om gezonder te leven en gezondere keuzes te maken.

Uit onderzoek is gebleken dat het effectiever is om regelmatig langer durende activiteiten te ondernemen, zoals fietsen en wandelen. Vaak heb je na twee uur hardlopen wel meer calorieën verbrand dan na twee uur wandelen, maar wandelen houd je aanzienlijk langer vol dan hardlopen.

Wees geduldig en bouw rustig op

Het is belangrijk om rustig te beginnen. Je wilt in het begin graag aan je conditie werken, maar rustig opbouwen is hierbij zeer belangrijk. Blijf aan de lange termijn denken. Al snel zal je merken dat je zwaarder kan gaan trainen en trainingen langer vol kan houden. Ook zal je dan meer calorieën gaan verbranden.

Wees geduldig en probeer je eigen balans te vinden. Daag jezelf uit, maar zorg ook dat je de oefeningen zo lang mogelijk vol kan houden. Vraag niet te veel van jezelf en ga op zoek naar de middenweg. Bouw je conditie rustig op. Deze zal dan sneller dan je denkt verbeteren.

Je zal niet ineens binnen één of twee maanden een stuk slanker zijn. Waarschijnlijk voel je je al wel een stuk fitter en gaan de oefeningen al een stuk makkelijker. Voor een stuk lopen of fietsen draai je je hand al niet meer om. Je spieren raken gewend aan de inspanningen en gaan efficiënter energie verbranden. Op den duur zal je merken dat je ook af bent gevallen.

Hoe krijg ik de resultaten die ik wil?

Een goede maatstaf om te zien of je afgevallen bent, is je kleding. Deze gaat als het goed is losser zitten.

Er zijn verschillende meters en weegschalen die je vetpercentage kunnen meten. Toch zijn deze niet betrouwbaar. Een meter die je met je handen vast moet houden, zegt vaak alleen iets over het vetpercentage van je bovenlichaam. Een weegschaal waar je opstaat, geeft daarentegen vaak alleen het vetpercentage van je onderlichaam weer. Hierdoor krijg je een vertekend beeld.

Ook is de kans groot dat je in het begin aan gaat komen. Je gaat spiermassa opbouwen en dit weegt nu eenmaal meer dan vet. Veel mensen laten zich hierdoor ontmoedigen en stoppen met sporten. Als je niet meer bent gaan eten en wel meer bent gaan sporten, kan je ervan uitgaan dat de gewichtstoename door de spiermassa komt en ben je juist bezig een gezond gewicht te ontwikkelen.

Als je meer spiermassa hebt, verbrand je ook meer calorieën. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in de rustmomenten tijdens het sporten. Omdat het tijd kost voor de spieren om te herstellen, gaat de vetverbranding in de spieren tijdens de rustmomenten nog even door. Ook heeft intensief bewegen een zogenaamd naverbrandingseffect. Door de adrenaline zal je lichaam nog tot twee uur na het sporten harder blijven werken.

Ook verbranden mensen die aan conditietraining doen meer calorieën en vallen meer af dan mensen die aan krachtsport doen. Mensen die aan krachtsport doen, krijgen meer spiermassa en vallen hierdoor niet af. Zij krijgen een andere lichaamssamenstelling bij een gelijk of soms hoger gewicht.

Er is geen manier om op een bepaalde plaats vet te verbranden. Veel mensen zouden wel een training willen doen die specifiek gericht is op buikvet. Maar afvallen gaat meestal geleidelijk over je hele lichaam. Wel kun je, als je rond je buik aan het afvallen bent, buikspieroefeningen gaan doen om deze beter zichtbaar te krijgen.

Bepaal ook goed op welke tijdstippen je gaat sporten. Om effectief lichaamsvet te verbranden, kun je het beste voor het ontbijt gaan sporten. Doordat je dan al zo’n twaalf uur niet gegeten hebt, kan je lichaam geen koolhydraten van een recente maaltijd aanspreken. Om toch voldoende energie te hebben, zal je lichaam vetzuren aan het bloed onttrekken. Denk er wel om dat je voor het sporten water drinkt. Daarnaast presteert het lichaam ’s avonds beter. Het is daarom het beste om ’s avonds intensieve trainingen te doen. Om je spieren voldoende te laten herstellen, is het belangrijk om voldoende te slapen.

Daag jezelf uit!

Bij het sporten is het wel belangrijk om jezelf uit te blijven dagen. Als je het gevoel krijgt dat iets je makkelijk afgaat, doe er dan een schepje bovenop.

Heb jij deze 101 tips al om buikvet te verbranden?

Download direct 10 groene smoothie recepten

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>