57% Amerikanen krijgt te weinig magnesium binnen, en jij?

Vorige keer hadden we het in de mineralen serie over ijzer. Een vrij bekend mineraal, dit stukje gaat over magnesium. Magnesium is een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld ijzer, maar tegelijkertijd minstens zo belangrijk. Te weinig magnesium kan tot vervelende gevolgen leiden. Om er maar een paar te noemen: een vermindering van de eetlust, minder energie, somberder en zwakkere spieren. Als je op langere termijn te weinig magnesium binnen krijgt dan kan dit zelfs overgaan in hartfalen en spierverkrampingen. Als je bedenkt dat bijna 60% van de Amerikanen te weinig magnesium binnen krijgt dan is dat best wel zorgelijk.

Het vervelende is dat je niet echt goed kunt meten of dat je te weinig magnesium in je lichaam hebt. Normaal gesproken kan je prima een bloedtest doen en dan kan je een mooi overzichtje maken met zoveel ijzer zit er in je bloed, zoveel kalium enz. Maar dat werkt bij magnesium niet. Ongeveer 1% van de totale hoeveelheid magnesium die je in je bloed hebt zitten zit in je bloed. Een bloedtest is dus nooit echt representatief. Hoe weet je dan of je genoeg magnesium binnen krijgt? Het meest eenvoudige is door gewoon goed op te letten op wat je precies eet. Later in dit artikel komen we nog terug op de vraag hoeveel magnesium je precies binnen moet krijgen en waar je dat het beste uit kunt halen.

Dat doen we nu nog niet. We kijken eerst even naar wat magnesium nu precies uitvoert in je lichaam. In de eerste plaats helpt het om de boel in je lichaam werkend te houden. Zo is magnesium nodig om het zenuwstelsel stabiel te houden en zorgt ervoor dat alle informatie die overal in ons lichaam verzamelt wordt goed wordt doorgegeven aan de hersenen en vice versa.

Daarnaast helpt magnesium bij het onderhoud en vooral het aansturen van de spieren. Een tekort aan magnesium zorgt er dus voor dat informatie niet goed via je zenuwen kan worden verzonden en zorgt ervoor dat de informatie die er wel aankomt niet optimaal verwerkt kan worden.

Als je bedenkt dat het hart de belangrijkste spier van ons lichaam is, en dat een tekort aan magnesium spierkrampen veroorzaakt, dan moet je je dus ook bedenken dat een tekort aan magnesium hartfalen veroorzaakt.

Is dat alles? Nee, zeker niet. Magnesium speelt namelijk nog een belangrijke rol in ons lichaam. Voor de aanmaak van nieuwe eiwitten zijn aminozuren nodig. Deze aminozuren krijgen we binnen via eiwitten. We eten dus eiwitten, ons lichaam breekt deze af tot aminozuren en maakt daar weer nieuwe enzymen/hormonen en eiwitten van. Om de eiwitten die we binnenkrijgen af te breken tot aminozuren heeft ons lichaam magnesium nodig. Een tekort aan magnesium zorgt er dus voor dat nieuw DNA, hormonen en andere enzymen niet goed aangemaakt kunnen worden.

Goed, komen we op de vraag: hoeveel en wat? Hoeveel magnesium moet je per dag binnen krijgen en hoe krijg je dat het beste binnen? Voor kinderen geldt dat ze ongeveer 240mg magnesium binnen moeten krijgen, vrouwen hebben ongeveer 300mg magnesium nodig en mannen ongeveer 400mg. Zwangere vrouwen moeten in dit geval eten als mannen en hebben dus 400mg nodig.

Dat is nog best veel. Het is niet gek dat zoveel mensen te weinig magnesium binnen krijgen. Het is namelijk best lastig. Magnesium komt veel voor in groene bladgroenten maar dan moet je toch nog redelijk veel groene smoothies drinken om voldoende magnesium binnen te krijgen. Hieronder krijg je een lijstje met groenten die je in je smoothie kan gebruiken om je magnesiumgehalte op peil te houden:

·      Spinazie 79mg magnesium per 100 gram
·      Boerenkool 47 mg magnesium per 100 gram
·      Avocado 29mg per 100 gram
·      Bieten 80mg per 100 gram
·      Snijbonen 30 gram magnesium per 100 gram

Zie je dat het best wel lastig is om deze richtlijnen te halen? Je zou kunnen overwegen wat superfoods door je smoothie te doen, of noten mee te mixen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>