5 dingen die je niet wist over Boerenkool

Het is een lekkere Hollandse groente, die boerenkool. Maar wist je ook dat boerenkool in het buitenland een hele rage is? En dat is eigenlijk ook niet zo gek, want boerenkool is supergezond. Je kunt prima groene smoothies maken met boerenkool, maar misschien is het ook wel eens goed om te weten waarom boerenkool zo goed voor je is. Hieronder staan 5 van zijn belangrijkste eigenschappen!

 Boerenkool bevat net zoveel vitamine C als een sinaasappel.

Stel je hebt 100 gram boerenkool en je hebt 100 gram sinaasappel en je gaat kijken naar de hoeveelheid vitamine C, dan zal je merken dat de hoeveelheid bijna gelijk is. Sinaasappels staan bekend om hun grote hoeveelheden vitamine C, maar boerenkool bevat net zoveel vitamine C als een sinaasappel. Wel is het natuurlijk zo, dat je makkelijker 100 gram sinaasappels eet, dan 100 gram boerenkool. Maar als je een paar keer in de week boerenkool door je groene smoothie doet, dan krijg je in ieder geval een gezonde vitamine C boost!

Boerenkool bevat Omega-3 vet!

Heb je dit artikel gelezen over de Omega-vetten? De Omega-vetten zijn hele belangrijke vetzuren waar we er maar heel weinig van binnen krijgen. Vooral mensen die vegetarisch leven lopen grote kans om te weinig Omega-vetten binnen te krijgen omdat je ze vooral veel in dierlijke producten vindt. Maar ze zitten dus ook in boerenkool!

groene smoothie met boerenkoolWat helaas wel jammer is om op te moeten schrijven is dat het niet voldoende is. Waar je met 2 handjes boerenkool je dagelijkse hoeveelheid vitamine C wel binnen kan krijgen lukt dat voor de Omega vetten niet. 2 handjes boerenkool leveren slechts een bijdrage aan je dagelijkse portie Omega-vetten. Stel je maakt een smoothie met 2 handjes boerenkool, dan krijg je ongeveer 20% van je dagelijkse portie Omega-vetten binnen. Maar alle beetjes helpen toch?

Heb je behoefte aan calcium? Dan moet je boerenkool door je smoothie doen.

Als je een calciumtekort hebt dan is het verstandig om boerenkool door je smoothie te doen. Boerenkool bevat namelijk heel veel calcium. 90.5 gram om precies te zijn. (Uiteraard per 100 gram). Helaas hoort hier wel een kleine kanttekening bij. Boerenkool bevat niet alleen veel calcium, maar ook veel oxaalzuur. Oxaalzuur onttrekt ook weer calcium uit het lichaam. Maar netto blijft er wel calcium over in je groene smoothie.

Vitamine A in overvloed! 

Om er nog maar eentje in de categorie vitaminen te doen: Boerenkool barst van de vitamine A! En waar is vitamine A dan precies goed voor? Nou, bijvoorbeeld voor je ogen en huid. Die hebben groot belang bij vitamine A en dat vind je in boerenkool meer dan genoeg. 2 handjes boerenkool door je groene smoothie leveren je lichaam 133% van de vitamine A behoefte voor die dag!

Boerenkool remt ontstekingen

Boerenkool bevat een aantal voedingscomponenten die ontstekingen helpen tegen te gaan. Maar daar blijft het niet bij. Het helpt ook om tandplak te verwijderen. Je krijgt dus wittere tanden van boerenkool! Onderzoek laat wel zien dat deze eigenschappen het beste tot hun recht komen als je het ook eet met andere groenten. En dat is precies wat we doen bij het drinken van groene smoothies!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>