3 tips om koffie gezonder te maken

gezonde koffieKoffie, bijna iedereen drinkt het en zeker wij Nederlanders drinken veel koffie. Veel mensen drinken graag 4 kopjes per dag of zelfs meer. Veel mensen zien het echter niet als een gezonde drank. En het is ook niet gezond zoals de meeste mensen hun koffie drinken met veel suiker, zoetjes of melkpoeder.

Hieronder staan echter drie tips waarmee je je koffie gezonder maakt en een aantal punten waar je op moet letten als je koffie drinkt.

In de eerste plaats, misschien bent u op de hoogte van het debat dat er in het verleden plaatsvond over de vraag of koffie al dan niet schadelijk was voor de gezondheid. In het kort komt het erop neer dat koffie complexe moleculaire verbindingen zou bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Kort gezegd, deze verbindingen zijn er, maar koffie bevat veel anti-oxidanten en bijzondere voedingsstoffen en zuren die de complexe verbindingen meer dan goed maken.

Voor mensen die over het algemeen niet heel veel verse groenten en fruit eten is koffie de nummer 1 bron van anti-oxidanten. Natuurlijk is het een te bevelen om je anti-oxidanten uit meerdere bronnen te halen, zoals groenten, kruiden, fruit, ruwe cacao, thee én koffie, als je van koffie houdt natuurlijk.

Maar hoe maak je nu een gezonde kop koffie. Hier zijn drie tips om koffie zo veel mogelijk voordelen en zo min mogelijk nadelen voor je lichaam uit koffie te halen. Als je zwarte koffie drinkt, zonder het zoeter te maken, is dit natuurlijk gezonder.

In de eerste plaats: zorg ervoor dat je geen ruwe suiker of nog erger kunstmatige zoetstoffen in je koffie doet. Als je toch graag zoete koffie drinkt, gebruik dan biologische suiker uit planten, om je koffie net iets zoeter te maken.

Heb jij die 10 gratis groene smoothie recepten al?

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

Als je ergens een kop koffie gaat drinken kies dan niet al die hippe, speciale koffiesoorten (gezoete latte, frappuccinos enz.) je kunt er gif op innemen dat er veel extra suiker of zoetstoffen aan toegevoegd zijn. Je kunt bij de firma Starbucks 300 tot 400 calorieën in een kop koffie krijgen als je wilt. Dat is zeker niet goed voor je lichaam, je bloedsuikerspiegel heeft er onder te lijden en anders je insulinespiegel wel. Een latte of cappucino kan wel, zolang je er maar zeker van bent dat het niet gezoet is.

Gebruik in de tweede plaats nooit kunstmatige koffiemelk. Of het nu in poeder of in vloeibare vorm komt, het is altijd troep. Dit komt omdat ze voor een groot gedeelte bestaan uit glucosestroop en  oliën die veel transvet bevatten. Het is wel goed om bijvoorbeeld (biologische) volle melk te gebruiken.

Als je het echt goed aan wilt pakken dan ga je voor kokosmelk, dit is een van de meest gezonde koffiemelk alternatieven. Als je goede, romige kokosmelk kunt vinden is het heel erg goed om door je koffie te doen. Kokosmelk bevat namelijk complexe verzadigde vetten die je immuunsysteem stimuleren en zo infecties tegen gaan. Verder stimuleert het de stofwisseling. Maar het beste argument om kokosmelk in je koffie te gebruiken is omdat je het gewoon lekker is. Als ik mensen bij mij thuis een bak koffie aanbied, doe ik er ook vaak kokosmelk in, vaak krijg ik enthousiaste reacties.

koffie_kan_gezonderDe derde en laatste tip is: Voeg kaneel toe aan je koffie. Je koffie gaat zo nog meer anti-oxidanten bevatten en gaat ook nog eens lekkerder smaken. Daarnaast helpt kaneel ook nog eens bij het in balans houden van de suikerspiegel.

Soms doe ik een schepje ruwe (ongezoete) cacao door mijn koffie, om een soort mokkakoffie te maken, maar dan zonder zoveel suiker erin als er in mokkakoffie in de winkel zit. De toegevoegde cacao smaakt lekker in je koffie, zorgt voor extra anti-oxidanten en helpt je bloeddruk omlaag te brengen.

Zelf drink ik niet zo heel erg veel koffie. Misschien een kopje of 3-4 in de week. In de eerste plaats ben ik gevoelig voor cafeïne en in de tweede plaats wil ik niet verslaafd raken aan cafeïne. Ik zie soms mensen die 3-4 kopjes koffie per dag drinken en enorme hoofdpijn krijgen als ze geen koffie drinken. Ik kies ervoor om niet verslaafd te raken en drink dus maar 3 of 4 keer in de week koffie. Daarnaast drink ik wel veel thee, groene, zwarte, witte thee, omdat thee veel minder cafeïne bevat. Maar ondanks dat er veel cafeïne in thee zit, is er genoeg bewijs dat er veel anti-oxidanten in koffie zitten en dat het meer gezondheidsvoordelen oplevert.

In de laatste plaats is het erg belangrijk dat je biologische koffiebonen koopt. De reguliere koffie is een van de meest bespoten gewassen die er zijn. Sommigen van deze bestrijdingsmiddelen fungeren als xeno-oestregenen die de hormoonbalans van zowel mannen als vrouwen kunnen verstoren. Op de lange termijn kunnen ze zorgen voor hardnekkig buikvet bij mannen en bij vrouwen, en kunnen ze mannenborsten veroorzaken. Het is altijd aan te raden om biologisch voedsel te kopen, maar bij koffie is dit zeker het geval.

Ik hoop dat je van je koffie geniet en dat je iets hebt aan de tips in dit artikel. Koffie kan je lichaam zeker goed doen, maar ook voor koffie geldt: Geniet, maar drink met mate.

Heb jij deze 10 heerlijke recepten al? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>